Muffe geur door vocht in de buitenmuur?

witte vlekken op de muur

Een muffe geur in huis die er voorheen niet was? Dan moet je aan vochtproblemen denken. Vaak is een muffe geur namelijk het eerste signaal van vocht in huis. Ook vocht in de buitenmuur kan dat effect teweegbrengen. We vertellen je hieronder hoe vocht in de buitenmuur een muffe geur kan veroorzaken en wat je eraan kan doen.

Uw gevel renoveren en isoleren? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis plaatsbezoek

Hoe ontstaat vocht in de buitenmuur?

Een vochtige buitenmuur ontstaat wanneer er vocht kan binnendringen in de bakstenen van de gevel. Dat gebeurt doorgaans door regenwater dat via barstjes en scheurtjes kan binnendringen.

Oude bakstenen kunnen beschadigd geraken na vele jaren blootstelling aan gure weersomstandigheden. Dat geldt ook voor voegen, die door de jaren heen steeds poreuzer worden en dus makkelijker water opnemen. We spreken in dat geval van doorslaand vocht.

Maar soms kan ook opstijgend vocht voor een vochtige buitenmuur zorgen, al komt dat minder vaak voor. Dat gebeurt wanneer de waterkering onder de buitenmuur, de fysieke barrière tussen de ondergrond en de bakstenen, niet meer goed is. Baksteen per baksteen kan vocht uit de ondergrond zich dan een weg naar boven banen. We kennen opstijgend vocht vooral als een probleem voor binnenmuren, maar het kan ook in de buitenmuur voorkomen.

Waaraan is de muffe geur te wijten?

Natte bouwmaterialen brengen een natte geur met zich mee. En dat ruikt vaak muf en dof. Dat geldt overigens niet alleen voor bakstenen, ook pakweg natte kledij die maar niet droogt ruikt allesbehalve fris. Een muffe geur is typisch voor vochtige materialen.

Hetzelfde geldt voor de bakstenen van je muren. Wanneer het vocht nooit uitdroogt, zal het na verloop van tijd muf beginnen te ruiken. Die geur blijft echter niet gevangen in de bakstenen van de buitenmuur, maar zal ook naar binnen keren. Je kan een vochtige buitengevel daarom vaak binnenin ruiken.

Uw gevel renoveren en isoleren? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis plaatsbezoek

Welke andere signalen wijzen op een vochtige buitenmuur?

De karakteristieke muffe geur duikt wel enkel binnen op wanneer de buitenmuur verzadigd is met vocht. Vaak bevindt het vochtprobleem in de buitenmuur zich dan al in een vergevorderd stadium.

Gevels die in dergelijke mate getroffen worden door vochtproblemen, zullen doorgaans ook andere signalen van vochtproblemen vertonen. Heel typisch voor vochtige buitenmuren zijn mossen en algen. Die groeien met de mineralen in de buitenmuur en het vocht dat zich in de poriën van de bakstenen bevindt. Vochtige muren hebben een groen tintje.

Merk je een muffe geur op en vermoed je dat een vochtige buitenmuur het probleem is? Dan moet je op zoek gaan naar barstjes in de bakstenen en in het voegwerk. Een buitenmuur die getroffen wordt door vocht zal er logischerwijs ook langer vochtig uitzien na een hevige regenbui. Het zijn allemaal signalen die kunnen wijzen op een vochtige buitenmuur.

Hoe kan je vocht in de buitenmuur bestrijden?

Nu je de oorzaak kent en weet je hoe een vochtige buitenmuur kan herkennen, vertellen we je ook graag hoe je een vochtige buitenmuur kan bestrijden.

In de meeste gevallen volstaat een hydrofuge. Daarbij komen onze experts langs om de gevel te impregneren met een vochtwerend middel. Concreet zullen we de hele gevel benevelen met een waterafstotende vloeistof die binnendringt in de vochtige bakstenen van je woning. Dat middel zal daarna opgenomen worden door de bakstenen. Het hardt uit en vormt zo een waterafstotende laag op en binnenin de buitenmuur. Dat middel is overigens volledig kleurloos, je zal er dus niets van zien en je gevel ziet eruit zoals voorheen. De hydrofobe vloeistof die we gebruiken heeft een damp-open karakter, wat betekent dat het vocht binnenin de buitenmuur nog kan ontsnappen. Het resultaat: een droge buitenmuur die niet langer vocht zal doorlaten.

Het is belangrijk om te weten dat een vochtige gevel eerst grondig gereinigd moet worden. Mossen en algen voorkomen namelijk dat het vochtwerende middel kan binnendringen in de bakstenen. Ook scheuren en barsten moeten eerst hersteld worden. Indien je dat niet doet, zal het hydrofobe middel op die plek niet naar behoren werken.

buitenmuur waterdicht

Of renoveer je vochtige buitenmuur

Indien de gevel zich in een erg slechte staat bevindt, is een gevelimpregnatie niet langer voldoende. We moeten dan denken in de richting van een gevelrenovatie. Daarbij wordt de oude gevelbekleding bedekt met een nieuwe. Dat kunnen bakstenen of gevelstrips (dunne bakstenen) zijn, maar ook crepi of gevelcement behoren tot de mogelijkheden. Combineer een nieuwe gevelbekleding met isolatie om je woning te renoveren en je energiefactuur naar beneden te drukken.

Solusio verhelpt een muffe geur door de buitenmuur te herstellen

Hangt er een muffe geur in huis? Dat is mogelijk te wijten aan vocht. In het geval van doorslaand vocht en vocht in de buitenmuur is een gevelimpregnatie aan te bevelen. Onze vakmannen van Solusio hebben heel wat ervaring met gevelimpregnaties. Met de nodige expertise zijn de muffe geur in huis en het vochtprobleem zo verholpen. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Contacteer ons voor meer info

Nieuwescheldestraat 1-3
9052 Zwijnaarde

Stuur ons een bericht