www.solusio.be

Welke soorten gevelbekleding zijn er? Alle verschillende materialen op een rijtje

Soorten gevelbekleding

Wil je je woning een nieuwe look geven? Dan kan je een nieuwe soort gevelbekleding overwegen. Je kan de nieuwe gevelbekleding gewoon op de oude gevel aanbrengen of van de gelegenheid gebruik maken om terwijl een extra isolatielaag te installeren.

Maar welke soorten gevelbekleding zijn er allemaal? Heel wat! Hieronder vind je alle mogelijke materialen voor gevelbekleding.

Contacteer ons voor meer info

Crepi of sierpleister

Misschien wel de populairste manier om je woning een make-over te geven, is crepi of sierpleister. Dit materiaal heeft veel pluspunten. Crepi ziet er niet alleen mooi en verzorgd uit, het is ook relatief eenvoudig aan te brengen, het is sterk en het weerstaat de weersomstandigheden uitstekend.

We onderscheiden twee soorten crepi of gevelpleister. Enerzijds is er minerale pleister, anderzijds is er kunstharspleister. Minerale crepi is de originele crepi. Het bestaat uit een mengsel van kalk, zand en cement. Minerale crepi kan in dikke lagen aangebracht worden, ideaal om oneffenheden in de oude gevel weg te werken. Kunstharspleister of siliconen pleister is minerale crepi verrijkt met silicone. Dat maakt de crepi waterafstotend en krasbestendig. Het kan enkel in een dunne laag aangebracht worden.

Gevel cementeren

Ook populair is om de gevel te cementeren met cementpleister. Het lijkt op crepi, maar het heeft enkele andere eigenschappen. Het cement zal de gevel als het ware verstenen en extra sterk maken.

Het kan ook in dikke lagen aangebracht worden, wat goed is wanneer je een oude gevel nieuw leven wil inroepen. Cementpleister heeft van nature een lichtgrijze kleur, maar kan ook makkelijk overschilderd worden. Met vochtwerende verf bijvoorbeeld.

Steenstrips

Is de gevel aan een renovatiebeurt toe, maar wil je de karakteristieke bakstenen look van je gevel niet opgeven? Dan zijn steenstrips precies wat je zoekt.

Steenstrips zijn als het ware flinterdunne bakstenen. Ze kunnen bovenop een oude gevel aangebracht worden. Zo ziet je gevel er nagelnieuw uit (en je verliest amper ruimte!).

Houten gevelbekleding en houtcomposiet

Wie een robuustere look wil, kan voor houten gevelbekleding kiezen. Meestal werkt men met hardhout, omdat het goed bestand is tegen vocht. Wie een houten gevel niet helemaal ziet zitten, kan ook kiezen voor houtcomposiet. Dat is een mix van hout en kunststof. Het ziet eruit als hout, maar is makkelijker te onderhouden.

Metalen gevelbekleding

Metalen gevelbekleding zit in de lift. Moderne woningen kan je wat extra karakter geven door de gevel deels of gedeeltelijk met metaal te bekleden. De populairste materialen zijn aluminium, zink en zelfs koper. Je hoeft ze niet te onderhouden (want deze metaalsoorten roesten niet). Metalen gevelbekleding vormt bovendien een stevig pantser rondom je woning.

Kunststof gevelbekleding

Zoek je een originele gevelbekleding zonder al te veel geld uit te moeten geven, dan kan je kiezen voor kunststof gevelbekleding. Het is bijzonder onderhoudsvriendelijk, het gaat lang mee en het is ook sterk. Meestal wordt de gevel afgedekt met panelen die een bepaald motief hebben. Je kan kiezen voor egale, matte kunststof panelen of voor kunststof gevelbekleding met bijvoorbeeld een houtmotief. De mogelijkheden zijn legio.

Spuitkurk

Spuitkurk is een moderne versie van kaleien of pleister. Het bestaat uit een mengsel van kurk, hars en oliën en bestaat in alle kleuren die je je maar kan bedenken. Spuitkurk ziet eruit als een korrelige mineraalpleister, maar heeft wat extra voordelen. Het heeft een hoge isolerende waarde en het dempt ook geluid. Dat maakt spuitkurk een goede optie voor wie stadswoningen een make-over wil geven.

Leien als gevelbekleding

Leien kennen we in onze contreien vooral als dakbedekking, maar je kan er ook een gevel mee bekleden. Je kan de leien in verschillende motieven aanbrengen, wat creatieve effecten oplevert. We onderscheiden natuurlijke en kunststof leien. Die laatste zijn vanzelfsprekend een stuk voordeliger.

Tip: isoleer de buitengevel wanneer je nieuwe gevelbekleding plaatst

Wie de gevel van zijn woning opnieuw wil bekleden, doet er goed aan om de buitengevel terwijl te isoleren. Je kan zo flink wat geld besparen op je energiefactuur. We kunnen isolatiepanelen aanbrengen op de oude gevel en die vervolgens afdekken met de nieuwe gevelbekleding. Twee vliegen in één klap!

Hoeveel kost nieuwe gevelbekleding?

Hoeveel je precies betaalt voor gevelbekleding, hangt af van het materiaal dat je kiest. Hieronder geven we je alvast enkele richtprijzen mee. Zo kan je je min of meer een idee vormen bij de kostprijs van gevelbekleding. Voorrij- en installatiekosten noch btw zijn daarbij inbegrepen.

Soort gevelbekleding Prijsindicatie
Cementeren € 30 – € 50 per m²
Crepi € 40 – € 85 per m²
Metalen gevelbekleding € 50 – € 150 per m²
Spuitkurk € 55 – € 160 per m²
PVC € 75 – € 125 per m²
Leien € 75 – € 125 per m²
Houtbekleding € 100 – € 150 per m²
Steenstrips € 150 – € 200 per m²

Solusio voorziet je woning van een nieuwe gevelbekleding

Zit je nog met vragen over wat de mogelijkheden zijn wat betreft gevelbekleding? De experten van Solusio geven je graag meer informatie. Eenmaal je beslist hebt welke soort gevelbekleding het beste bij jouw woning past, komen we de gevelbekleding van jouw keuze graag installeren.

Contacteer ons voor meer info

Nieuwescheldestraat 1-3
9052 Zwijnaarde

Stuur ons een bericht