Spuitkurk versus crepi: de voor- en nadelen op een rij

Crepi aanbrengen

Wanneer je de buitenkant van je woning opknapt, is de keuze voor gevelbekleding een belangrijke beslissing. Je wil een gevel die er goed uitziet, duurzaam is en ook weinig onderhoud nodig heeft. Twee populaire opties voor gevelbekleding zijn dan spuitkurk en crepi. Maar wat zijn die materialen precies en wat zijn hun voor- en nadelen? Je komt het hieronder te weten.

Gevelwerken nodig aan uw woning? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis plaatsbezoek

Wat is spuitkurk?

Spuitkurk is een relatief nieuw materiaal in de wereld van gevelbekleding. Het is een mengsel van gemalen kurkkorrels, harsen, en additieven dat als een dunne laag op de buitenmuren van een gebouw wordt gespoten.

Spuitkurk vormt een duurzame, isolerende, en decoratieve afwerking. Het biedt bescherming tegen weersinvloeden, verbetert de isolatie van een gebouw en heeft een natuurlijke uitstraling.

Wat is crepi?

Crepi, ook bekend als sierpleister, is een veelgebruikt materiaal voor gevelbekleding. Het is een mengsel van zand, cement en kalk. Crepi wordt op de muren aangebracht met behulp van een pleistertechniek en kan diverse texturen en afwerkingen hebben.

We onderscheiden twee soorten crepi: minerale crepi en synthetische crepi. Het belangrijkste verschil tussen minerale crepi en synthetische crepi is het bindmiddel dat wordt gebruikt. Minerale crepi maakt gebruik van een bindmiddel op basis van cement en kalk, terwijl synthetische crepi synthetische bindmiddelen, zoals kunstharsen, bevat. Minerale crepi heeft doorgaans een robuustere uitstraling en is geschikt voor meer traditionele toepassingen, terwijl synthetische crepi in een dun laagje wordt aangebracht. Het voordeel van synthetische crepi is dat het extra waterdicht en krasbestendig is, maar je kan er, in tegenstelling tot met minerale crepi, geen oneffenheden in de muur mee verbergen.

Gevelwerken nodig aan uw woning? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis plaatsbezoek

Voordelen van spuitkurk

1. Natuurlijke uitstraling

Spuitkurk heeft een warme en natuurlijke uitstraling, vergelijkbaar met traditionele kurk. Dat is een groot voordeel voor wie een zachte look verkiest.

2. Isolatie

Een van de opvallende voordelen van spuitkurk is dat het isolerende eigenschappen heeft. Het kan helpen de thermische efficiëntie van je woning te verbeteren. Dat merk je aan het einde van de maand op je energiefactuur.

3. Elastisch en barstbestendig

Spuitkurk is elastisch en kan uitzetten en krimpen zonder te barsten. In ons land, waar de winters koud zijn en de zomers steeds warmer worden, is dat een groot voordeel. Je hoeft je geen zorgen te maken over barstjes in de gevel.

4. Onderhoudsarm

Spuitkurk vereist weinig onderhoud. Het is bestand tegen schimmel en vocht en dus is er weinig groenaanslag. Een eenvoudige en sporadische reinigingsbeurt volstaat daarom.

5. Milieuvriendelijk

Omdat spuitkurk gemaakt is van natuurlijke materialen, is het een milieuvriendelijke keuze. Het is ook volledig recycleerbaar. Ideaal voor wie een groene woning wil!

Gevelbescherming door hydrofuge

Voordelen van crepi

Maar ook traditionele crepi blijft een goede keuze.

1. Diverse afwerkingen

Het grote voordeel van crepi is dat je het op allerhande manieren kan afwerken. Crepi bestaat in alle kleuren en je kiest zelf hoe dik de korrel is. Je kan de stijl van je gevel dus helemaal aanpassen aan je persoonlijke voorkeur. Of je nu een gladde afwerking of een rustieke textuur wil, met crepi is het mogelijk.

2. Duurzaamheid

Crepi is over het algemeen zeer duurzaam en kan tientallen jaren meegaan. Het beschermt je buitenmuren tegen weersinvloeden en slijtage, net als spuitkurk.

3. Waterdicht

Crepi is van nature een waterafstotend materiaal. Synthetische crepi is extra waterdicht en zal dus nog beter beschermen tegen weersinvloeden. Je kan minerale crepi eventueel voorzien van een waterafstotend laagje, een zogenaamde hydrofuge, voor extra bescherming tegen regen.

4. Kleurmogelijkheden

Crepi bestaat in meer dan 400 kleuren. Er is dus veel meer mogelijk dan de traditionele witte crepi. Gekleurde crepi maakt schilderwerk overbodig. Je spaart zo dus een stap – en kosten – uit.

Gevelisolatie

Wanneer is crepi of spuitkurk de betere optie?

Zowel spuitkurk als crepi zijn dus goede keuzes en hebben heel wat voordelen. De keuze tussen de twee materialen hangt af van je esthetische voorkeur en isolatiebehoeften.

  • Beide materialen zijn duurzaam en zullen lang meegaan.
  • Zowel spuitkurk als crepi zullen de bestaande gevel ook beschermen tegen regen, doorslaand vocht voorkomen en vereisen weinig onderhoud.
  • Ook de prijs is vergelijkbaar.
  • Het grootste verschil zit hem in de afwerking. Met crepi heb je meer mogelijkheden wat textuur betreft,
  • bij spuitkurk krijg je een eerder natuurlijke look.
  • Spuitkurk heeft een hogere isolerende waarde dan crepi.

Crepi of spuitkurk? Solusio helpt je kiezen

Als je twijfelt, is het raadzaam om advies in te winnen bij de professionals van Solusio. We helpen je de juiste keuze te maken op basis van jouw specifieke behoeften en de kenmerken van je woning. Wat je ook kiest, zowel spuitkurk als crepi zullen je buitenmuren beschermen en verfraaien, en je huis een vernieuwde uitstraling geven.

Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en vrijblijvend advies. We komen graag langs om je meer te vertellen over crepi, spuitkurk en andere gevelbekledingen.

Contacteer ons voor meer info

Nieuwescheldestraat 1-3
9052 Zwijnaarde

Stuur ons een bericht