Wil je de gevel van je woning nieuw leven inblazen? De mogelijkheden zijn legio. Elke soort gevelbekleding heeft zijn eigen voor- en nadelen. Twee van de populairste manieren om je gevel te renoveren zijn steenstrips en crepi. Maar wat houdt het in om je gevel te bekleden met crepi of steenstrips? En wat is de kostprijs van steenstrips en crepi? We vertellen het je hieronder.
Wat zijn de voordelen van steenstrips t.o.v. crepi?
Moet de gevel gerenoveerd worden, maar wil je je oude bakstenen niet verliezen? Dan zijn steenstrips precies wat je zoekt. Het zijn dunne bakstenen van niet meer dan twee centimeter dik. Ze zijn geschikt voor elke gevel, want kunnen op maat gezaagd worden voor vreemde hoeken of scheve randen. Je hoeft de oude bakstenen gevel bovendien niet weg te halen, de steenstrips worden tegen de oude gevel bevestigd. Bovendien zijn de steenstrips in elke stijl beschikbaar. Of je nu een hypermoderne baksteen wil, dezelfde baksteen als je voorheen had of een retrobaksteen verkiest, het is allemaal mogelijk.
Maar waarom kiezen voor steenstrips en niet voor gewone bakstenen? Het is niet altijd mogelijk om je gevel dikker te maken. Er geldt vaak een bepaalde limiet die door de stad is vastgelegd. Bakstenen zijn dan niet mogelijk, maar steenstrips kunnen mogelijk wel. Zo hoef je ook de ramen niet te verplaatsen en hoef je je geen zorgen te maken over muren die te dik ogen.
Waarom kiezen voor crepi?
Crepi of sierpleister oogt natuurlijk helemaal anders dan steenstrips. Crepi is een mengsel van kalk, zand en cement. Het is egaal en in verschillende kleuren beschikbaar, al is witte crepi veruit de populairste optie.
Crepi kan je in dikke lagen aanbrengen op de woning, waardoor de bakstenen van je oude gevel niet meer zichtbaar zijn. Er is ook synthetische crepi op de markt, waarbij kunsthars aan het mengsel toegevoegd wordt. Deze crepi is extra waterbestendig.
Het grootste voordeel van crepi is, naast het feit dat crepi er fantastisch uitziet op elke gevel, dat het heel erg waterbestendig is. Dat betekent niet alleen dat je je woning beschermt tegen doorslaand vocht, maar ook dat je je lange tijd geen zorgen hoeft te maken over groenaanslag. Schimmels, algen en mossen kunnen zich moeilijk hechten aan crepi. Bovendien heeft crepi een damp-open karakter, waardoor opgehoopt vocht in de oude gevel nog steeds kan ontsnappen.
Verder kan je crepi helemaal afwerken naar je eigen wensen. De sierpleister is in zowat alle kleuren beschikbaar en kan afgewerkt worden met verschillende texturen. Een grove structuur of een zo goed als gladde crepi, het kan allemaal.
Wanneer kies je voor crepi of steenstrips?
Wil je je gevel een nieuw jasje aanmeten, dan zijn zowel crepi als steenstrips uitstekende opties. Afhankelijk van je wensen en je budget kies je beter voor het ene of het andere bouwmateriaal.
- Crepi is ideaal wanneer je houdt van de look die crepi biedt. Het past zowel bij moderne als landelijke woningen en je gevel ziet er helemaal gerenoveerd uit. De vochtwerende eigenschappen van crepi maken dit bouwmateriaal extra interessant. Het is ook erg dun, waardoor je geen ruimte verliest.
- Steenstrips zijn dan weer de ideale oplossing wanneer je de bakstenen look van je woning niet wil verliezen. Je kan steenstrips namelijk niet van gewone bakstenen onderscheiden. Ze zijn bovendien in alle maten, kleuren en stijlen beschikbaar. Je vindt dus gegarandeerd een steenstrip die je aanspreekt.
Wat is de kostprijs van crepi en steenstrips?
Is de kostprijs voor jou de doorslaggevende factor? Dan zal crepi het duel winnen. Hoeveel je precies betaalt om je gevel met crepi of steenstrips te renoveren, hangt af van heel wat factoren. Een isolatielaag zal de prijs verhogen, maar ook de prijs van het materiaal zelf kan schommelen en de ene woning is makkelijker te bekleden dan de andere.
Toch kunnen we in het algemeen stellen dat crepi een flink stuk goedkoper is dan steenstrips. Reken voor crepi op een gemiddelde prijs van 40 tot 80 euro per vierkante meter. Voor steenstrips geven we een richtprijs van om en bij de 250 euro per vierkante meter bij.
Tip: combineer crepi en steenstrips met gevelisolatie
Zowel crepi als steenstrips zijn uitstekend te combineren met gevelisolatie. Meer zelfs, het is een echte aanrader om dat te doen. Je hebt er wat extra ruimte voor nodig (isolatie is al snel tien centimeter dik), maar je zal er op termijn wel flink wat mee besparen. Je verwarmingssysteem wordt een pak zuiniger en je energiefactuur daalt drastisch. Bovendien zal je woning ook meer waard zijn. Zeker iets om te overwegen dus!
Solusio installeert steenstrips en crepi in jouw omgeving
Wil je je woning renoveren? Dan zijn zowel steenstrips als crepi uitstekende opties. Bij Solusio helpen we je graag om de mogelijkheden te overlopen en de voor- en nadelen en de kostprijs van steenstrips en crepi te bespreken. We gebruiken professionele apparatuur en hebben bakken ervaring met crepi en steenstrips. Contacteer ons vandaag nog voor een afspraak of meer informatie.