Crepi kleuren: welke kleurtinten zijn mogelijk?

Crepi aanbrengen

Crepi, ook wel sierpleister genoemd, is een populaire gevelbekleding die je woning een ware upgrade kan geven. Crepi beschermt je gevel tegen de weersomstandigheden en creëert een mooi, uniform effect. Bovendien is crepi bijzonder veelzijdig. Je kan zelf kiezen hoe dik de korrel is en ook de kleur kies je helemaal zelf. Zo stem je crepi af aan je persoonlijke smaak en de architecturale stijl van je huis. Ben je overtuigd van de vele voordelen van crepi, maar weet je niet goed welke kleur te kiezen? We helpen je graag op weg.

Gevelwerken nodig aan uw woning? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis plaatsbezoek

Het ABC van crepi

Crepi is een mengsel van zand, cement, kalk en water. Het is een duurzame en weersbestendige afwerking voor buitenmuren.

  • Er bestaat een minerale variant, die je in dikke lagen kan aanbrengen om oneffenheden in oude gevels te verbergen,
  • maar tegenwoordig wordt ook vaak een synthetische variant gebruikt.
  • Er worden dan kunstharsen aan het mengsel toegevoegd. Zo is de crepi extra waterdicht en bestand tegen scheuren.

Gekleurde crepi

De basis van crepi heeft meestal een neutrale, grijswitte kleur, maar door pigmenten aan het mengsel toe te voegen, kan je in totaal tot wel 400 verschillende tinten verkrijgen.

De pigmenten worden tijdens de productie aan het crepimengsel toegevoegd. Je hoeft dus niet achteraf te schilderen en het pigment kan niet afbrokkelen.
De mogelijkheden zijn werkelijk legio. Er zijn talloze kleuropties beschikbaar, variërend van zachte aardetinten tot levendige en gewaagde kleuren. Je kan je creativiteit dus de vrije loop laten. Of houd je het beter bij een neutrale tint?

Gevelwerken nodig aan uw woning? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis plaatsbezoek

Wat zijn de populairste kleurtinten voor crepi?

Of je nu een traditionele look nastreeft of een gewaagd resultaat wil bekomen, er is een kleur die bij jouw woning past. We zetten graag de populairste en opvallendste kleurtinten op een rijtje om je inspiratie te geven.

Witte crepi

De klassieker is natuurlijk gewoon witte crepi. Het blijft ook de populairste keuze tot op de dag van vandaag. Het past perfect bij karaktervolle hoeves en landelijke woningen, maar is ook ideaal voor nieuwbouwprojecten. Je kan met andere woorden de bal niet misslaan met witte crepi. En toch krijgt de traditionele witte variant steeds meer concurrentie.

Rode crepi

Rode crepi is een populaire keuze voor gevelbekleding, vooral in historische stadscentra. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor het typische ossenbloedrood dat in steden als Brugge of Gent vaak voorkomt. Of ga voor het evenwichtige baksteenrood of voor een warmere, bijna mediterrane tint. Het combineren van rood met wit levert altijd een prachtig resultaat op. Rode crepi is veelzijdig en kan aan verschillende stijlen worden aangepast.

Gele crepi

Gele crepi biedt talloze variaties. Lichtgele tinten worden vaak gekozen als een zachter alternatief voor wit. Donkergele tinten zijn daarentegen populair om bepaalde delen van de gevel te accentueren. Ook in historische stadscentra zie je vaak okergele gevels. Geel heeft als bijkomend voordeel dat het sterk lichtweerkaatsend is. Dat betekent dat crepi tijdens hete zomerdagen helpt om de temperatuur in huis te reguleren.

Groene crepi

Groene crepi was ooit een gedurfde keuze, maar de laatste jaren krijgen we steeds vaker de vraag naar groene gevels. Groen kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een buitenmuur aan de tuinzijde te accentueren. Het creëert ook een leuk effect op muren die de tuin omspannen. Dat idee werkt zowel voor landelijke als moderne woningen.
Groen is er natuurlijk in vele tinten. Een zachte, pastelkleur kan ook perfect voor de voorgevel van een woning. Het heeft een vrolijk effect.

Oranje crepi

Terwijl rood vaak wordt gebruikt voor volledige gevels, kan oranje een echte meerwaarde bieden als accent bij de buitenafwerking. Denk aan een moderne deurportiek die in oranje is afgewerkt of een deel van een aanbouw. Er zijn talloze creatieve mogelijkheden om te spelen met verschillende tinten oranje. Het kan zowel vurig als subtiel zijn, afhankelijk van je voorkeur en de stijl van je huis.

Donkere of zwarte crepi

Last but not least, donkere of zwarte crepi. Het is een gewaagde keuze die een dramatisch en eigentijds effect heeft. Donkere kleuren geven de gevel een strakke, moderne look en gaan uitstekend samen met minimalistische architectuur. Donkere crepi kan ook helpen om bepaalde architectonische details te accentueren. Het is een gedurfde keuze die de aandacht trekt en een gevoel van elegantie en verfijning toevoegt aan je woning.

Gevelbescherming door hydrofuge

Hoe kies je de juiste kleur crepi?

Welke kleur is nu de juiste voor jouw woning? We zetten je graag op weg. Houd de volgende factoren in overweging:

  • Architectonische stijl: pas de kleur aan om de architectuurstijl te complementeren. Traditionele huizen kunnen profiteren van zachtere, aardse kleuren, terwijl moderne woningen baat hebben bij strakkere, gewaagdere of donkere tinten.
  • Landschap en omgeving: denk aan hoe je crepi zich verhoudt tot de omliggende natuur en het landschap.
  • Lichtinval: De intensiteit van natuurlijk licht kan de kleurperceptie beïnvloeden. Ga na hoe de kleur eruitziet onder verschillende lichtomstandigheden, zowel overdag als ‘s nachts.
  • Persoonlijke voorkeur: Het is uiteindelijk jouw huis, dus kies een kleur waar je echt van houdt en waarin je je comfortabel voelt. Bij twijfel raden we een zachte, warmwitte tint aan.
Gevelisolatie

Hoe onderhoud je gekleurde crepi?

Gekleurde crepi staat bekend om zijn duurzaamheid. Het is een bijzonder onderhoudsvriendelijke gevelbekleding. Crepi is van nature waterdicht en dus is er amper groenaanslag. Schimmels, algen en mossen krijgen de kans niet om zich aan je gevel te hechten.

We raden wel aan om jaarlijks de gevel een zachte schrobbeurt te geven. Zo voorkom je dat vuil aan de crepi koekt. Gebruik daarvoor water, een milde zeepoplossing en een zachte borstel. Agressieve reinigingsmiddelen zijn uit den boze omdat ze de kleurpigmenten kunnen aantasten. Gebruik ook geen hogedrukreiniger om schade aan crepi te vermijden.

Ook de structuur kies je zelf

Er zijn dus heel wat kleuren mogelijk. Maar wist je dat je ook de textuur van de crepi naar je hand kan zetten?

Gestructureerde crepi geeft extra karakter en dimensie aan je gevel. Vooral bij renovatieprojecten of oude hoeves is gestructureerde crepi populair, maar het past ook uitstekend bij nieuwbouwprojecten.

Kies voor een subtiele, korrelige afwerking voor een tijdloos resultaat, of ga voor een rustieke feel met een grovere textuur en onregelmatige patronen. Je kiest het helemaal zelf.

De keuze voor een bepaalde textuur hangt af van je persoonlijke voorkeur en de stijl van je woning. Bij Solusio geven we je graag advies.

Solusio: de crepi-expert in jouw omgeving

Op zoek naar gekleurde crepi voor je gevel? Dan ben je bij ons zeker aan het juiste adres. We komen graag bij je langs om je meer te vertellen over de mogelijkheden wat kleurtinten betreft. Neem vandaag nog contact met ons op!

Contacteer ons voor meer info

Nieuwescheldestraat 1-3
9052 Zwijnaarde

Stuur ons een bericht