Hoe maak je een buitenmuur waterdicht?

buitenmuur waterdicht

Een lekkende buitenmuur is een stuk minder onschuldig dan het lijkt. Je loopt het risico op vochtproblemen, de buitenmuur zal groenaanslag vertonen en na verloop van tijd ook minder stabiel worden. Alle redenen dus om een buitenmuur waterdicht te maken en te houden. In dit artikel vertellen we je hoe dat kan.

Vochtproblemen in uw woning? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis vochtdiagnose

Waarom een lekke buitenmuur waterdicht maken?

Een buitenmuur die niet langer waterdicht is, kan grote problemen met zich meebrengen. Het meest voor de hand liggende gevolg van een lekke buitenmuur is natuurlijk vocht in huis.

Regenwater in de bakstenen van de buitenmuur kan doordringen tot in de binnenmuren. Dan verschijnen er vochtplekken op de muren die ook schimmels met zich kunnen meebrengen.

Bovendien brengt vocht in huis gezondheidsklachten met zich mee. De luchtkwaliteit gaat achteruit en er dwarrelen schimmelsporen door de lucht. Typische symptomen zijn hoestbuien, moeite met ademen en astma-aanvallen, maar ook duizeligheid, hoofdpijn en zelfs huidirritaties. Vocht voorkomen is beter dan vocht bestrijden.

Verder zijn vochtige bakstenen ook gevoelig voor groenaanslag. Water is essentieel voor mossen en algen om op jouw buitenmuur te kunnen groeien. Een waterdichte buitenmuur ziet er dus ook beter uit dan een niet-waterdichte buitenmuur.

Maak de buitenmuur waterdicht met een gevelimpregnatie

Een vochtige buitenmuur voorkom je met een gevelimpregnatie, ook wel hydrofuge genoemd. De vakmannen zullen in dat geval de gevel waterdicht maken met een vochtwerend middel. Dat wordt geïmpregneerd of beneveld bovenop de bakstenen.

Het middel dringt binnen in de buitenmuur en creëert een nieuwe barrière tegen regenwater. Dat impregneermiddel is bovendien helemaal transparant. Er verandert met andere woorden niets aan het uiterlijk van de gevel. Een gevelimpregnatie is bijzonder efficiënt en verhelpt vocht uit je woning voor vele jaren.

Vooraleer onze vakmannen de buitenmuur waterdicht maken met een gevelimpregnatie, zal de buitenmuur eerst gereinigd moeten worden. Dat gebeurt op een professionele manier. Mossen, algen of ander vuil voorkomen namelijk dat het vochtwerend middel in de bakstenen kan binnendringen.

Het is belangrijk om te weten dat een gevelimpregnatie enkel op een gevel in goede staat kan worden uitgevoerd. Dat betekent dat kapotte bakstenen of voegen eerst hersteld moeten worden.

Indien er scheurtjes of barstjes aanwezig blijven in de buitenmuur, zal de hydrofuge niet voor de volle honderd procent waterdicht zijn. Het is voor oude gevels daarom vaak interessanter om een gevelrenovatie uit te voeren.

Vochtproblemen in uw woning? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis vochtdiagnose

Maak de buitenmuur waterdicht met nieuwe gevelbekleding

Nog beter is om een nieuwe gevelbekleding te voorzien, vooral wanneer de gevel aan een renovatiebeurt toe is. Zo maak je je buitenmuur niet alleen waterdicht, maar steek je de hele woning ook in een nieuw jasje.

Een gevel renoveren kan met tal van materialen. Het populairst zijn crepi en steenstrips. Crepi of gevelpleister is een korrelig, doorgaans wit materiaal dat je bovenop de oude gevel kan aanbrengen. Het is snel en eenvoudig en ook relatief voordelig. Zowel moderne als landelijke woningen kunnen van crepi voorzien worden. Crepi zelf is bijzonder waterdicht en voorkomt dus vochtproblemen allerhande. Steenstrips zijn een goede optie wanneer je de buitenmuur terug waterdicht wil maken zonder het oorspronkelijke karakter van de woning te verliezen. Steenstrips zijn dunne bakstenen die er net als echte bakstenen uitzien.

Tip: combineer een nieuwe gevelbekleding met gevelisolatie. Een geïsoleerde gevel bespaart je flink wat geld op je energiefactuur en doet de waarde van je woning aanzienlijk stijgen. De isolatiepanelen werk je makkelijk weg met bijvoorbeeld crepi. Bovendien maak je enkel aanspraak op de interessante Mijn VerbouwPremie door nieuwe gevelbekleding met gevelisolatie te combineren.

Gebruik vochtwerende verf om je gevel terug waterdicht te maken

En tot slot kan je ook vochtwerende verf inzetten. Dat is een goed idee wanneer je de buitenmuur waterdicht wil maken met een strak budget. Bovendien geef je er de buitenmuur een fris tintje mee. Enkel voordelen dus! Ook hier geldt dat je de gevel eerst grondig moeten laten reinigen vooraleer je de verfpotten bovenhaalt. We raden ook aan om de barsten en scheuren te laten herstellen.

Muur renoveren buiten

Solusio maakt je gevel terug waterdicht

De experten van Solusio hebben heel wat ervaring met gevelimpregnaties. Onze vakmannen verlossen je woning met de nodige expertise van doorslaand vocht. Zo hoef je je geen zorgen meer te maken over vochtplekken op de muren. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Contacteer ons voor meer info

Nieuwescheldestraat 1-3
9052 Zwijnaarde

Stuur ons een bericht