Wat zijn schimmels en hoe herken je ze?

hoe-zwarte-schimmel-op-muren-verwijderen

Schimmels ben je beter kwijt dan rijk in je woning. Ze veroorzaken niet alleen gezondheidsklachten, maar kunnen een chronisch probleem in huis worden. Het bestrijden van schimmels is makkelijker in een vroeg stadium. Neem dus zo snel mogelijk contact op met een vocht- en schimmelexpert wanneer je schimmels opmerkt.

Vochtbestrijding nodig aan uw woning? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis plaatsbezoek

Wat zijn schimmels nu eigenlijk precies?

Schimmels zijn bijzonder kleine organismen die zich voortplanten via schimmelsporen. Die spoortjes zweven in de lucht en landen dan op muren, plafonds en meubels. Die schimmelsporen kunnen zich ontwikkelen en uitgroeien tot een schimmelkolonie wanneer ze zich in een vochtige omgeving bevinden. Vochtplekken vormen met andere woorden de ideale broeihaard voor die schimmels. In huizen waar geen vochtproblemen zijn, zullen de schimmels zich niet kunnen vestigen.

Schimmels groeien via schimmeldraden die zich tot diep in het bouwmateriaal kunnen vestigen. Ze voeden zich met mineralen uit bouwmaterialen of hout. Hoe vroeger je erbij bent, hoe makkelijker de schimmels weg te halen zijn. Al is er altijd een structurele oplossing nodig om te voorkomen dat de ongewenste gasten nog terugkeren.

Waarom moet je schimmels in huis aanpakken?

Schimmels zijn niet alleen lelijk, de meeste schimmelsoorten zijn ook nefast voor je gezondheid. Vooral de luchtwegen ondervinden klachten in een schimmelrijke omgeving. Wie al last heeft van zijn luchtwegen of kampt met astma of allergieën is extra gevoelig aan schimmels. Andere klachten die gelinkt worden aan schimmels in huis zijn hoofdpijn, keelpijn, huidirritatie en hoestbuien.

Het is overigens vooral oppassen geblazen voor de zwarte schimmel. Die produceert een erg schadelijke stof, myotoxine genaamd, die je liever niet in de buurt hebt.

Vochtbestrijding nodig aan uw woning? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis plaatsbezoek

Hoe herken je gevaarlijke schimmels?

Schimmels zie je natuurlijk goed op witte muren. Vaak kan je schimmels al in een vroeg stadium opsporen en dus snel in actie schieten. Jammer genoeg gebeurt dat meestal niet en vormen er zich schimmelkolonies die veel moeilijker uit te roeien zijn.

Helaas groeien schimmels zowat overal en niet alleen op witte muren. Ook meubels, gordijnen, houten balken en bouwmaterialen kunnen als voedingsbodem voor schimmels bieden. Daar zijn ze niet altijd even gemakkelijk te herkennen. Schimmels verraden zich met een muffe, doffe geur. Ruik je iets vreemds, dan heb je dus mogelijk met vocht en schimmels te kampen. Vochtproblemen kan je herkennen aan vochtplekken op de muren, maar ook aan loskomende plinten, afbladderende verf en veel condens op ramen of spiegels.

Opgelet: schimmels worden soms verward met salpeter. Dat is een witte, zanderige stof die zich op muren kan vormen. Dat salpeter wijst eveneens op vochtproblemen, maar is zelf niet schadelijk. Het is het product van een chemische reactie gevormd door mineralen in het grondwater en het bouwmateriaal. Je kampt dan dus met opstijgend vocht in plaats van condensatievocht.

Ventilatiesysteem installeren

Hoe worden gevaarlijke schimmels bestreden?

Wie schimmels opmerkt in huis en bezorgd is om de gevaren die met schimmels gepaard gaan, is misschien geneigd om naar een doe-het-zelfwinkel te trekken en er een antischimmelproduct te kopen. Helaas werken die middeltjes niet zoals ze zouden moeten. Dat hoeft niet te verbazen, want schimmels kunnen zich tot diep in het bouwmateriaal vestigen. Een huis-tuin-keukenmiddeltje dat je aan de oppervlakte van het bouwmateriaal smeert, zal daarom meestal niet voldoende zijn. Om een schimmel écht te verjagen, heb je professionele middelen nodig.

Nog belangrijker is om het onderliggende vochtprobleem aan te pakken. Doe je dat niet, dan zal het vocht en dus ook de gevaarlijke schimmels gewoon blijven terugkeren. Dat vermijd je natuurlijk ten alle koste. Hoe het vochtprobleem aangepakt wordt, hangt af van de bron van het vocht. Gaat het om condensatievocht, dan moet er een ventilatiesysteem komen of je kan ook vochtwerende verf gebruiken. Bij doorslaand vocht zullen werken aan de gevel nodig zijn, bij opstijgend vocht zijn muurinjecties vaak voldoende. De vochtexperten van Solusio komen graag langs om vrijblijvend de schimmels en het vocht onder de loep te nemen en zo een behandeling te kunnen voorstellen.

Solusio verjaagt schimmels en het bijkomende gevaar uit je woning

Heb je schimmels in huis gespot? Dan pak je die dus beter zo snel mogelijk aan om gevaar voor je gezondheid te vermijden. Gelukkig zijn schimmels en de onderliggende vochtproblemen altijd aan te pakken. Met de nodige expertise zijn de schimmels en gevaren zo verholpen. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Contacteer ons voor meer info

Nieuwescheldestraat 1-3
9052 Zwijnaarde

Stuur ons een bericht