www.solusio.be

Hoeveel kost het om je gevel te laten impregneren?

Solusio servicewagen

Merk je vochtplekken op de muren en zijn die te wijten aan een lekke gevel? Dan is een gevelimpregnatie wat je nodig hebt. Een gevelimpregnatie, of hydrofuge, maakt je woning terug waterdicht en voorkomt doorslaand vocht.

Maar hoe werkt een gevelimpregnatie precies? En hoeveel kost het om je gevel te laten impregneren? Je leest het hier.

Wanneer is een gevelimpregnatie nodig?

Een gevel wordt elke dag blootgesteld aan de verschillende weersomstandigheden. Vooral regen is een boosdoener. Na verloop van tijd wordt de gevel poreus en kan regenwater doordringen tot in de binnenmuren van je woning. Het gevolg? Vervelende vochtplekken. En meestal heb je geen idee waar ze precies vandaan komen.

Die lekke gevel moet natuurlijk aangepakt worden. Vochtproblemen zijn namelijk niet min. Ze kunnen het bouwmateriaal van je gevel aantasten en de stabiliteit van je woning in het gedrang brengen. Vocht gaat bovendien steevast gepaard met schimmels of zelfs huiszwammen. Ook die ben je liever kwijt dan rijk. Een gevelimpregnatie kan al die vervelende kwaaltjes voorkomen.

Hoe werkt dat precies, een gevelimpregnatie?

Een gevelimpregnatie is dé manier om je gevel terug waterdicht te maken. Maar hoe werkt een gevelimpregnatie of hydrofuge precies?

Wanneer we een hydrofuge uitvoeren, vernevelen we de gevel met een waterafstotend middel. Dat middel dringt binnen in de bakstenen (of een ander materiaal) en vormt zo een ondoordringbare barrière. Het hydrofoob middel dat we gebruiken is volledig kleurloos. Dat betekent dat je gevel er na de hydrofuge er dus precies hetzelfde zal blijven uitzien.

Na de gevelimpregnatie komt het water niet meer in contact met de bakstenen, maar druppelt het gewoon naar beneden, alsof je gevel van glas gemaakt zou zijn.

Waarom is een gevelimpregnatie zo efficiënt?

In bakstenen zitten kleine poriën waarlangs regenwater kan binnendringen. Die gaatjes worden door de jaren heen steeds groter, aangezien de bakstenen beginnen te slijten. Op die manier kan steeds meer regenwater in die poriën trekken.

Bij vorstweer wordt het probleem alleen maar groter. Het regenwater dat vastzit in de poriën bevriest dan namelijk en zet uit. De poriën in de bakstenen worden zo groter en kunnen barsten en scheuren veroorzaken. Zo kan alleen maar meer vocht in de gevel binnendringen.

Maar een hydrofuge heeft nog meer voordelen. Aangezien water niet langer kan doordringen tot in de gevel, kunnen ook mossen en algen niet groeien. Zij hebben het water dat blijft hangen in de poriën van de voegen en bakstenen namelijk nodig. Hetzelfde geldt voor vuil. Dat wordt na de hydrofuge gewoon van de gevel afgespoeld. Je gevel is dus niet alleen waterdicht, maar zal er ook als nieuw blijven uitzien.

Mogelijk moet de gevel hersteld worden voor de hydrofuge

Een lekke gevel, met alle vochtproblemen van dien, is niet alleen te wijten aan de poriën en scheuren in de bakstenen en voegen. Gevels die water doorlaten zijn doorgaans iets ouder en zullen eerst gereinigd en eventueel hersteld moeten worden. Een gevelimpregnatie kan namelijk enkel uitgevoerd worden op een vlakke, effen gevel. Alleen dan kan het hydrofoob middel voldoende doordringen in de poriën van het bouwmateriaal.

Zitten er kleine scheurtjes of barstjes in de gevel? Zie je openingen tussen de ramen of deuren en de gevel? Dan zullen die problemen eerst verholpen moeten worden. Het geeft namelijk geen zin om een gevel te impregneren als het water nog langs andere plekken kan binnendringen in de gevel.

Hoeveel kost het om de gevel te impregneren?

Hoeveel de hydrofuge kost, hangt af van de oppervlakte van de gevel en van eventuele reinigings- en herstellingswerken. Voor een gewone hydrofuge moet je ruwweg rekenen op een prijs van 1000 tot 1500 euro.

Zijn er ook reinigingswerken nodig, dan betaal je natuurlijk meer. Hoeveel de gevelreiniging kost, hangt af van de gevel zelf. Hoe vuiler, hoe meer werk en hoe meer je zal moeten neertellen. Dat geldt ook voor de herstellingswerken aan de gevel.

Solusio voert met veel plezier een gevelimpregnatie uit

De experten van Solusio hebben bakken ervaring met gevelimpregnaties. Onze vakmannen verlossen je woning van doorslaand vocht. Zo hoef je je geen zorgen meer te maken over vochtplekken op de muren. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Contacteer ons voor meer info

Nieuwescheldestraat 1-3
9052 Zwijnaarde

Stuur ons een bericht