Wat zijn de oorzaken van opstijgend vocht?

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht: een gevreesd probleem voor woningeigenaars en huizenjagers. Opstijgend vocht moet altijd snel behandeld worden om grotere problemen in de woning te vermijden. Vocht in de bakstenen kan namelijk de stabiliteit van het bouwwerk in het gedrang brengen en het brengt ook een ongezonde leefomgeving met zich mee.

Maar wat zijn de oorzaken van opstijgend vocht? En hoe kan opstijgend vocht behandeld worden? Je komt het hier te weten.

Opstijgend vocht in de kelder

Opstijgend vocht ontstaat altijd door water uit de ondergrond. Wanneer natte grond in contact komt met de bakstenen van je woning, kunnen de bakstenen onder bepaalde omstandigheden vocht opnemen. Dat vocht baant zich dan langzaam een weg naar boven tot het een zichtbare vochtplek op de muur veroorzaakt.

Dat opstijgend vocht is een groot probleem in kelders. Kelderwanden en -vloeren worden omgeven door vochtige ondergrond. Na verloop van tijd worden de bakstenen en het voegwerk poreus en nemen ze makkelijker water op. Is de druk van het grondwater rondom de kelder groot, dan zijn vochtproblemen bijna onvermijdelijk en heb je plots vocht in de kelder.

Opstijgend vocht door een ontbrekende of kapotte waterkering

De meeste woningen zijn echter beschermd tegen opstijgend vocht. Dat gebeurt door middel van een zogenaamde waterkering. Dat is een soort drainagesysteem dat bestaat uit een noppenfolie. Dat systeem voert het vocht af en vormt een fysieke barrière tussen de bouwmaterialen van je woning en het vocht uit de ondergrond.

Bij oude woningen ontbreekt die waterkering echter. Daarom is opstijgend vocht een groter probleem in oudere woningen. Bij nieuwe woningen kan het gebeuren dat de waterkering fout geïnstalleerd werd of dat ze kapot is gegaan. Op die manier vindt het vocht toch een weg naar de binnenmuren van je woning.

Vochtbestrijding nodig in huis? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis vochtdiagnose

Opstijgend vocht door een overbrugging

En toch betekent de aanwezigheid van een waterkering niet dat er nooit nog vocht kan binnendringen in je woning. Dat komt dan door andere fouten.

Een klassieker is wanneer het pleisterwerk op de muur bijvoorbeeld te laag is geplaatst en tot onder het niveau van de waterkering komt. Dan is opstijgend vocht ook mogelijk. Dat noemen we een overbrugging. Het te laag aangebrachte pleisterwerk vormt dan de brug tussen het grondwater en je woning.

Andere oorzaken van vochtproblemen in huis

Opstijgend vocht is echter niet de enige manier waarop vochtproblemen zich in je woning kunnen voordoen. Ook condens leidt in veel huizen en appartementen tot vocht en schimmel. Minder vaak voorkomend is doorslaand vocht.

Condensvorming door gebrekkige ventilatie

Een groot deel van de vochtproblemen in Vlaamse woningen wordt veroorzaakt door condens. Dit probleem is typisch voor natte ruimtes zoals de keuken, de badkamer en de wasplaats, maar ook de kelder. In die ruimtes ligt de relatieve luchtvochtigheid een stuk hoger.

Er hangt veel waterdamp in de lucht dat in contact komt met koude muren, plafonds, ramen of spiegels. Daar condenseert de waterdamp, met vochtplekken tot gevolg. Die vormen overigens een uitstekende broeihaard voor schimmels.

Ventilatie is de manier om condens te voorkomen en te verjagen. Geen raam? Opteer dan voor een mechanisch ventilatiesysteem.

Doorslaand vocht door een lekke gevel

Ook gevels in slechte staat kunnen vocht met zich meebrengen. Langs scheurtjes en kiertjes in de bakstenen of het voegwerk kan regenwater binnensijpelen. Het is in dat geval belangrijk om de gevel te herstellen en een hydrofuge te laten uitvoeren.

De poreuze bakstenen worden dan beneveld met een vochtwerend middel, dat overigens volledig transparant is, zodat regenwater niet langer kan doordringen in het bouwmateriaal van de gevel.

Hoe kan je opstijgend vocht behandelen?

De vaakst voorkomende behandeling tegen opstijgend vocht is een muurinjectie. Onze experts komen dan langs om gaten te boren in de aangetaste muur, die opgevuld worden met een waterafstotende gel. Eenmaal die gel uitgehard is, kan opstijgend vocht niet langer naar boven in de muur.

Bij ernstige gevallen van opstijgend vocht die niet op tijd aangepakt werden, is een onderkapping mogelijk aan de orde. We slijpen dan sleuven onderaan de aangetaste muren, onder het vloerniveau, en brengen een nieuwe, fysieke waterkering aan. Daar komen flink wat uitbraakwerken aan te pas. Hoe vroeger je erbij bent, hoe beter dus.

Bevindt het vochtprobleem zich in de kelder? Dan zullen we je mogelijk een kelderbekuiping aanraden. We brengen dan verschillende lagen waterafstotend cement en mortel aan, een waterdichte kuip dus. Zo kan je de kelder terug gebruiken zoals voorheen.

Nodig een vochtexpert uit voor een vochtdiagnose

Hoe een vochtprobleem aangepakt moet worden, hangt af van de oorzaak van het probleem en hoe ver het opstijgend vocht zich verspreid heeft. Een muurinjectie is dus niet altijd de oplossing.

Daarom nodig je beter een expert in vochtbestrijding uit voor een vochtdiagnose. De experts van Solusio komen graag bij je langs om het opstijgend vocht te onderzoeken en een gepast behandelplan uit te stippelen.

Solusio bestrijdt opstijgend vocht in jouw omgeving

Solusio biedt expertise en vakmanschap. We hebben de juiste middelen in huis om de precieze oorzaak van het vochtprobleem in je woning te vinden. Zo kunnen we een geschikte oplossing voorstellen om definitief komaf te maken met het vocht in je woning. Denk je dat je thuis met opstijgend vocht kampt? Neem vandaag nog contact met ons en maak een afspraak.

Contacteer ons voor meer info

Nieuwescheldestraat 1-3
9052 Zwijnaarde

Stuur ons een bericht