Kelders zijn bijzonder gevoelig voor vochtproblemen. Wanneer de grondwaterdruk te hoog is, kan water in de bakstenen van de kelder binnendringen. Na hevige regenval kan sijpelwater dan weer een weg naar je kelder vinden. Ook lekkages, grindnesten en gebrekkige ventilatie kunnen vocht in de kelder veroorzaken.
Hoe los je vocht in de kelder op? Door een vochtexpert uit te nodigen die de oorzaak van het vochtprobleem kan achterhalen. Elk soort vochtprobleem in de kelder vraagt om een andere behandeling.
Hoe ontstaat vocht in kelder?
Huizen met een kelder krijgen meestal vroeg of laat te maken met vocht. En dat komt niet alleen door grondwater, regenwater of afvoerwater. Er zijn nog andere manieren waarop vochtproblemen in de kelder kunnen optreden.
Vochtproblemen door grondwaterdruk
Wanneer het hard regent, stijgt het grondwaterpeil. Dat betekent dat er veel meer water in de grond zit dan bij normale omstandigheden. De druk van het water kan zo hoog worden, dat de bakstenen het water opnemen. De waterkering, een fysieke barrière die de kelder onderaan beschermt tegen opstijgend vocht, werkt dan niet meer naar behoren. Je herkent vochtproblemen door grondwaterdruk behoorlijk eenvoudig. Rondom de kelder zie je tot op dezelfde hoogte een vochtplek.
Een extra gevoelige plek voor vochtproblemen door grondwaterdruk is de kimnaad. Dat is de lijn waar de keldervloer en de keldermuren samenkomen. Het beton van de keldervloer kan uitzetten en inkrimpen. Er ontstaat dan een smalle geul waarlangs water kan binnendringen.
Poreuze bakstenen
Bakstenen zijn een uitstekend bouwmateriaal, maar ze hebben wel een nadeel. Door de jaren heen worden bakstenen poreuzer. Dat betekent dat ze steeds makkelijker water opnemen. Via scheurtjes en kiertjes in de bakstenen en het voegwerk kan regenwater in de kelder binnendringen.
Poreuze bakstenen houden water vast. Bij vriesweer zet dat water uit waardoor de bakstenen nog meer beschadigd geraken en er bijgevolg nog meer water naar binnen kan sijpelen.
Te weinig ventilatie
Vocht in de kelder hoeft echter niet altijd van buitenaf te komen. Een erg vaak voorkomend vochtprobleem in kelders is condensvorming. In de kelder ligt de luchtvochtigheid doorgaans hoog omdat er niet verlucht kan worden. Er zijn geen ramen of deuren die even geopend kunnen worden. De waterdamp in de lucht kan bijgevolg niet weg en slaat neer op de koude keldermuren. Het resultaat: een vochtplek die vaak schimmels met zich meebrengt.
Leidinglekken in de kelder
In de kelder lopen natuurlijk ook veel leidingen. En die kunnen beginnen te lekken, door ouderdom of door vriesweer bijvoorbeeld. Een lek kan snel voor een grote vochtplek in de kelder zorgen, maar bij kleine lekken kan het probleem erg lang onopgemerkt blijven.
Grindnesten in de keldervloer
Ook een weinig kwalitatieve betonvloer kan vochtproblemen in de hand werken. Wanneer het beton niet goed gemengd werd bij de aanleg van de kelder, is het mogelijk dat het zand en het cement op bepaalde plekken niet gemixt zijn. Daar zie je enkel grindkorrels en die zijn behoorlijk poreus. Het zijn deurgaten voor vochtproblemen.
En hoe worden vochtproblemen in de kelder aangepakt?
Het is belangrijk om de juiste oorzaak van een vochtprobleem te achterhalen, want elk soort vochtprobleem vraagt om een specifieke oplossing. Hieronder lees je hoe je vocht in de kelder oplost.
Muurinjecties
Heb je het vocht in de kelder vroeg opgemerkt? Dan volstaat mogelijk een eenvoudige muurinjectie. De zwakke plek wordt dan geïnjecteerd met een vochtwerend middel. Simpel, maar erg effectief.
Kelderdichting of kelderbekuiping
Bij grotere vochtproblemen die wijdverspreid zijn over de kelder, is mogelijk een kelderbekuiping nodig. Onze experts brengen dan op alle keldermuren en de hele keldervloer nieuwe, waterafstotende lagen aan. Die bestaan onder andere uit waterdicht cement en fixeerlagen. Een kelderdichting neemt wat tijd in beslag omdat de verschillende lagen moeten uitdrogen, maar je kan de kelder na de behandeling wel weer gebruiken zoals voorheen.
Kelderdrainage
Staat er continu water in de kelder omdat de grondwaterdruk te hoog is? Dan is een kelderdrainage aan de orde. We brengen dan een noppenmembraan aan op de keldervloer en eventueel ook op de kelderwanden. Dat membraan dient als een pomp en zuigt het binnendringende water continu af. Het hele systeem wordt afgedekt zodat je kelder helemaal bruikbaar is.
Ventilatiesysteem in de kelder
Condensatieproblemen in de kelder los je op door een ventilatiesysteem te installeren. De waterdamp in de lucht wordt dan vervangen door verse, droge buitenlucht. Condens krijgt zo geen kans. Een ventilatiesysteem is bovendien niet enkel een aanrader in de kelder, ook in de rest van je woning heeft het alleen maar voordelen.
Solusio verlost je kelder van vochtproblemen
De experten van Solusio zijn helemaal thuis in alles wat met vochtproblemen te maken heeft. Heb je last van vocht in de kelder? Contacteer ons voor een gratis en vrijblijvende vochtanalyse. We komen dan langs om de oorzaak van het vochtprobleem in de kelder te achterhalen. Zo kunnen we de juiste behandeling voorstellen.