De gevolgen en risico’s van schimmel in huis: alles wat je moet weten

hoe-zwarte-schimmel-op-muren-verwijderen

Schimmel is meer dan alleen een onaangename verschijning in je huis; het brengt ook serieuze gezondheidsrisico’s en schade met zich mee. In dit artikel gaan we dieper in op de risico’s van schimmels. We vertellen je hoe zwarte schimmel ontstaat, waarom je het maar beter zo snel mogelijk bestrijdt en hoe je schimmel in huis kan voorkomen.

Vochtbestrijding nodig aan uw woning? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis plaatsbezoek

De groei van schimmel

Schimmels komen vaak voor in de natuur. Het is een miniorganisme dat gedijt in vochtige, donkere omgevingen. Het verspreidt zich via sporen die door de lucht zweven en soms hun weg vinden naar je woning.

Ze dwarrelen je huis binnen via open ramen of deuren, maar mogelijk ook via huisdieren, of kleding. Eenmaal binnen gedijt schimmel uitstekend op vochtige muren. Die vind je vaak in badkamers en keukens, want daar ligt de luchtvochtigheidsgraad het hoogst. Ook slecht verluchte ruimtes, zoals kelders, zijn gevoelig voor schimmelvorming.

Gevolgen van schimmel voor je gezondheid

De aanwezigheid van schimmel in huis kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, vooral bij mensen met allergieën, astma, een verzwakt immuunsysteem of andere gevoeligheden. De mogelijke gezondheidseffecten zijn onder andere:

 • Allergische reacties: schimmel kan allergische reacties veroorzaken, waardoor je moet niezen en last kan krijgen van een loopneus, jeukende ogen, huiduitslag en benauwdheid.
 • Verergering van astma: voor mensen met astma kan blootstelling aan schimmel de symptomen verergeren en astma-aanvallen uitlokken.
 • Luchtweginfecties: langdurige blootstelling aan schimmel kan leiden tot luchtweginfecties, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem.
 • Irritatie van de huid en slijmvliezen: schimmel kan de huid en slijmvliezen irriteren, wat resulteert in huiduitslag, jeuk, hoesten en keelpijn.

In zeldzame gevallen kunnen bepaalde soorten schimmel, zoals zwarte schimmel (Stachybotrys), mycotoxinen produceren die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Die beschadigen de longen, met ademhalingsproblemen tot gevolg. De zwarte schimmel is helaas een van de vaakst voorkomende schimmels.

Vochtbestrijding nodig aan uw woning? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis plaatsbezoek

Schimmel beschadigt ook je woning

Iedereen weet dat schimmels in huis niet goed zijn voor je gezondheid. En natuurlijk vormen schimmels ook lelijke vlekken op de muren en plafonds of er kunnen schimmels op ramen en kozijnen optreden. Maar wist je ook dat schimmels heel wat schade kunnen berokkenen aan je woning zelf?

Langdurige blootstelling aan schimmel kan houten structuren aantasten, zoals dakspanten en vloerbalken, wat de structurele integriteit van je huis in gevaar kan brengen. Dat komt omdat schimmels zich tot diep in het hout nestelen via hun schimmeldraden. Die draden dringen door tot in de kern van het hout en zorgen voor kleine scheurtjes. Ze brengen ook vocht naar binnen in het hout, en dat is natuurlijk ook nefast. Het hout kan beginnen te rotten.

schimmel rond ramen en kozijnen

Schimmels wijzen op vocht

Schimmel gedijt op vochtige oppervlakken. Merk je schimmels op in huis, dan heb je dus ook met een vochtprobleem te kampen. En dat moet zo snel mogelijk aangepakt worden, want vocht in huis is schadelijk voor de bouwmaterialen.

Vocht kan op allerhande manieren je woning binnendringen.

 • Via de ondergrond kan grondwater in contact komen met je binnenmuren.
 • Door een kapotte gevel sijpelt regenwater binnen en krijg je vochtinfiltratie
 • en wie niet goed ventileert, krijgt met condensatievorming te maken.
 • In al die gevallen kunnen zich schimmels op de natte muren vormen.

We komen graag bij je langs om na te gaan wat de oorzaak van het vocht in huis precies is.

Vocht en de bijkomende schimmels produceren een muffe, onaangename geur die moeilijk weg te krijgen is. Het is vaak het eerste signaal van een vochtprobleem in huis. Daarna volgen de afbrokkelende verf, de loskomende plinten en de vochtplekken.

Hoe voorkom je schimmel in huis?

Het voorkomen van schimmel in huis is de beste aanpak. Hier zijn enkele tips om schimmelgroei te voorkomen:

 • Voorkom vochtproblemen door vroegtijdig lekkages te herstellen.
 • Een goede ventilatie is cruciaal in vochtige ruimtes. Zo houd de luchtvochtigheid laag en kan waterdamp niet neerslaan op de muren.
 • Controleer de muren op signalen van vochtplekken en let op een muffe geur. Koude plekken op de muren wijzen eveneens op vocht.
Ventilatiesysteem installeren

Solusio bestrijdt schimmels in huis

Heb je schimmels in huis gespot? Dan pak je die dus beter zo snel mogelijk aan om gevaar voor je gezondheid en die van je woning te vermijden. Gelukkig zijn schimmels en de onderliggende vochtproblemen altijd aan te pakken. Met de nodige expertise zijn de schimmels en bijkomende gevaren zo verholpen. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Contacteer ons voor meer info

Nieuwescheldestraat 1-3
9052 Zwijnaarde

Stuur ons een bericht