www.solusio.be

Wordt je woning geteisterd door vochtinfiltratie?

Opstijgend vocht

Vochtinfiltratie komt helaas vaak voor in oudere woningen. De gure weersomstandigheden eisen hun tol na enkele decennia. Bakstenen worden poreuzer, kelders kunnen niet langer opboksen tegen de druk van het grondwater en er verschijnen barstjes in de gevel. Het gevolg: vochtinfiltratie. Gelukkig is er voor elke vorm van vochtinfiltratie een gepaste behandeling die vocht voor eens en voor altijd uit je woning verdrijft.

Vochtproblemen in uw woning? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis vochtdiagnose

Wat is vochtinfiltratie?

Vochtinfiltratie is het binnendringen van vocht in je woning. Dat kan op verschillende manieren gebeuren. Het is in elk geval belangrijk om vochtinfiltratie in een vroeg stadium te bestrijden. Vocht in huis heeft namelijk heel wat nefaste gevolgen voor je geliefde stekje.

Vochtproblemen brengen vaak schimmels met zich mee en die zorgen op hun beurt voor gezondheidsklachten.

  • Schimmels planten zich voort met schadelijke sporen die klachten aan de luchtwegen, hoofdpijn, keelpijn en huidirritatie kunnen veroorzaken.
  • Maar ook je woning zelf lijdt onder vocht. Het tast de bakstenen aan waardoor de stabiliteit van je woning in het gedrang komt. Een poreuze baksteen kan afbrokkelen wanneer hij verzadigd is met vocht.

Hoe ontstaat vochtinfiltratie?

Vocht kan op heel wat manieren binnendringen in je woning. Van lekkages in het dak, een hoge waterdruk en condens tot barsten in de gevel en een te hoge luchtvochtigheidsgraad.

Opstijgend vocht en vochtinfiltratie

Wie aan vocht in huis denkt, denkt waarschijnlijk meteen aan vochtplekken onderaan de muur. Dat is het typische beeld van opstijgend vocht en het is een van de vaak voorkomende vochtproblemen in oudere Vlaamse woningen.

Bij opstijgend vocht kan water uit de ondergrond binnendringen in de bakstenen van je woning. Het stijgt steeds hoger tot er vochtplekken verschijnen op je muren.

Condens en vochtinfiltratie

Nog een vaak voorkomende oorzaak van vochtinfiltratie is condensatie. In dat geval ontstaat het vocht in de ruimte zelf, vaak gaat het om badkamers, keukens of wasplaatsen.

De waterdamp die dan in die ruimtes hangt, kan neerslaan op de muren en plafonds. Die waterdruppeltjes infiltreren in het bouwmateriaal en creëren zo vochtproblemen.

Vochtinfiltratie door doorslaand vocht

Bij oudere woningen kan ook doorslaand vocht optreden. Een poreuze gevel is dan het probleem. Regenwater dringt via scheurtjes en barstjes naar binnen en kan na verloop van tijd zelfs vochtplekken op de binnenmuren veroorzaken. Met vocht geïnfiltreerde gevels zijn bovendien extra gevoelig voor groenaanslag.

Lekkages en vochtinfiltratie

Lekkages kunnen eveneens voor vochtinfiltratie zorgen. Denk dan aan kapotte waterleiding of vochtinfiltratie als gevolg van lekkende goten of dakbedekkingen. Dakgoten en daken worden soms over het hoofd gezien bij renovaties waardoor lekkages vaker voorkomen dan je zou denken.

Vochtinfiltratie in de kelder

Kelders zijn bijzonder vatbaar voor vochtinfiltratie. Niet vreemd natuurlijk, want de ruimte wordt helemaal omgeven door vochtige ondergrond en insijpelend regenwater. Dat eist zijn tol op de bouwmaterialen van de gevel. Kelderwanden en de keldervloer kunnen barstjes vertonen of de waterdruk kan zo hoog liggen dat er vocht in de kelder komt te staan.

Vochtproblemen in uw woning? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis vochtdiagnose

Hoe bestrijd je vochtinfiltratie?

Hoe je vochtinfiltratie bestrijdt, hangt af van de oorzaak van het binnendringende vocht. Voor elke bron van vochtinfiltratie die we hierboven beschreven hebben, bestaat een andere oplossing.

  • Lekkages laat je natuurlijk oplossen door een loodgieter. Normaal gezien zou de muur daarna, mits voldoende verluchting, vanzelf moeten uitdrogen.
  • Doorslaand vocht pak je aan bij de gevel zelf. Dat gebeurt bijna altijd met een hydrofuge of gevelimpregnatie.
  • Een waterafstotend middel wordt dan op een grondig gereinigde gevel gespoten.
  • Vocht in de kelder? Dan is een kelderbekuiping vaak de aangewezen behandeling.
  • Opstijgend vocht kan daarentegen worden bestreden met muurinjecties.
    Mogelijk moeten de muren echter onderkapt worden om een nieuwe waterkering aan te brengen.
  • Wanneer condens aan de bron van de vochtinfiltratie ligt, is een ventilatiesysteem aan de orde. Zo wordt de vochtige lucht vervangen door droge, verse buitenlucht.
Muur renoveren buiten

Solusio verhelpt vochtinfiltratie in jouw woning

De experten van Solusio hebben bakken ervaring met het renoveren van gevels. Een van onze vakmannen komt graag bij je langs om de gevel te inspecteren en zo een precieze offerte te kunnen opstellen. Zo weet je hoeveel het kost om jouw gevel te laten renoveren. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Contacteer ons voor meer info

Nieuwescheldestraat 1-3
9052 Zwijnaarde

Stuur ons een bericht