Schimmels op ramen en kozijnen: oorzaken en oplossingen

hoe-zwarte-schimmel-op-muren-verwijderen

Schimmels vormen een vaak voorkomend probleem in Vlaamse woningen. Ze ontstaan altijd door een vochtprobleem in huis, doorgaans gaat het om condens. Schimmel kan zowel voorkomen op de muren, op gordijnen, op meubels, en ook op kozijnen rond ramen. Een gebrek aan ventilatie werkt condens in de hand. Hieronder vertellen we je hoe schimmel rond de kozijnen ontstaat, wat je eraan kan doen en hoe je schimmel op ramen en kozijnen kan voorkomen.

Schimmel op ramen en kozijnen wijst op een vochtprobleem

Schimmel wijst altijd op vocht. Het ene kan niet zonder het andere bestaan. Schimmels hebben namelijk slechts twee dingen nodig om te overleven: een voedingsbodem met mineralen, pleisterwerk bijvoorbeeld, en vocht.

De voedingsbodem kan echter ook hout zijn. Daarom kunnen ook meubels of kozijnen van het raam getroffen worden door schimmel. Ramen zijn zelfs extra gevoelig voor schimmel. De koude oppervlaktetemperatuur van het glas zorgt ervoor dat waterdamp op het raam condenseert. Die druppels vallen naar beneden en komen in contact met de houten kozijnen. De ideale omstandigheden voor schimmelvorming dus.

Schimmel komt vooral voor in vochtige ruimtes waar veel waterdamp in de lucht hangt. Het gaat dan bijvoorbeeld om de badkamer, de keuken of de wasplaats. Maar ook de slaapkamer kan getroffen worden, wanneer die niet verlucht wordt na het slapen.

Hoe bestrijden we schimmel op ramen en kozijnen?

Merk je dat er schimmel staat op de kozijnen en dat er vaak condens verschijnt op de ramen? Dan is het tijd om een vochtexpert in te schakelen.

Bij Solusio weten we van aanpakken. We komen graag bij je langs om het vochtprobleem grondig te onderzoeken. Hoe we de schimmel op de ramen en kozijnen verwijderen, hangt namelijk af van de oorzaak van het vocht.

In bijna alle gevallen gaat het om condens. De oplossing is dan eenvoudig: verluchten. Maar nog beter is om een mechanisch ventilatiesysteem te installeren. Zo hoef je geen ramen open te zetten (waardoor je warmte verliest) en je kan niet vergeten om ze terug te sluiten. Ventilatiesystemen zijn een must in badkamers of kelders zonder ramen. Daar treedt condens extra snel op.

Is de schimmel op de ramen en kozijnen, wat eerder onwaarschijnlijk is, ontstaan door opstijgend vocht? Dan zullen we muurinjecties uitvoeren. We boren dan gaten in de vochtige muur die we opvullen met een vochtwerend middel. Eenmaal uitgehard kan het vocht niet meer opstijgen in de muur.

Mogelijk zijn schimmels op ramen en kozijnen te wijten aan doorslaand vocht. Het vocht komt dan van buitenaf, via een barstje in de gevel of via een kiertje tussen de raamkozijnen en de gevelbakstenen.

Ook dan komt vocht in rechtstreeks contact met de kozijnen en kunnen er schimmels ontstaan. In dat geval moet de gevel hersteld worden. We raden je ook aan een hydrofuge uit te voeren. We vernevelen dan een vochtwerend middel op de gevel die geen water doorlaat. Een aanrader bij gevels die betere tijden hebben gekend.

Vochtbestrijding of huiszwambestrijding nodig in huis? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis vochtdiagnose

Kan je zelf de schimmel op de kozijnen verwijderen?

En natuurlijk moeten ook de schimmels zelf aangepakt worden. Dat kan je zelf proberen met huis-tuin-keukenmiddeltjes die je in doe-het-zelfzaken koopt. Helaas zijn die meestal niet sterk genoeg om het probleem helemaal uit te roeien. Schimmels hebben namelijk schimmeldraden die behoorlijk diep in de houtstructuur van de kozijnen kunnen doordringen.

Bij Solusio gebruiken we professionele middelen die schimmels voor eens en voor altijd uit de kozijnen en ramen bannen.

De schimmels zelf zijn overigens niet onschuldig. Ze kunnen, via de schimmeldraden, behoorlijke schade veroorzaken. Maar ze zijn vooral giftig. Schimmels planten zich voort met schadelijke sporen die klachten aan de luchtwegen kunnen veroorzaken. Je pakt die schimmels op ramen en kozijnen dus maar beter snel aan.

Hoe kan je schimmel op kozijnen voorkomen?

Schimmels op ramen, kozijnen en op andere plekken kan je gelukkig makkelijk vermijden. Ventilatie is de sleutel tot een schimmelvrije woning.

De meeste schimmels kunnen namelijk groeien dankzij condens. Wanneer je ervoor zorgt dat de waterdamp niet kan neerslaan op de muren of de kozijnen, door te verluchten en te ventileren, dan voorkom je dus ook schimmels. In ruimtes die niet geventileerd kunnen worden, is het raadzaam om een ventilatiesysteem te installeren.

Solusio bestrijdt schimmel op ramen en kozijnen

Solusio is een expert in het verwijderen van schimmels en het bestrijden van vochtproblemen. Dankzij onze jarenlange ervaring weten we precies hoe we schimmel en vocht voor eens en voor altijd uit je woning kunnen verdrijven. Heb je schimmel op kozijnen opgemerkt? Neem dan vandaag nog contact met ons op. We komen graag langs om het probleem onder de loep te nemen en een offerte op te maken.

Contacteer ons voor meer info

Nieuwescheldestraat 1-3
9052 Zwijnaarde

Stuur ons een bericht