www.solusio.be

Hoe zwarte schimmel op muren verwijderen?

hoe-zwarte-schimmel-op-muren-verwijderen

Zwarte schimmel is een ongewenste gast in menig Vlaams huis. En dat is niet zonder risico’s, want zwarte schimmels zijn schadelijk voor je gezondheid. Het is dus belangrijk om ze weg te halen, maar hoe verwijder je zwarte schimmel op de muren? En is het nodig om daarvoor een professionele schimmelbestrijder in te schakelen? We vertellen het je hieronder.

Contacteer ons voor meer info

Hoe ontstaat zwarte schimmel op muren?

Merk je zwarte schimmel op de muren? Dan heeft je woning te kampen met een vochtprobleem. Schimmels zijn dus niet je enige zorg.

Schimmels kunnen enkel groeien in een vochtige omgeving. Zwarte schimmel heeft vocht nodig om te groeien en haalt dat uit vochtplekken in de muren. Dat vochtprobleem kan allerhande oorzaken hebben. Zo is er opstijgend vocht, wanneer vocht uit de ondergrond opgenomen wordt in de bakstenen van je woning, en ook doorslaand vocht, wanneer je gevel niet meer waterafstotend is en water doorlaat.

Zwarte schimmel komt echter het vaakst voor op vochtplekken veroorzaakt door condens. In slecht verluchte ruimtes waar veel waterdamp in de lucht hangt vormt zich snel condens op de muur. Het is de ideale broeihaard voor zwarte schimmel. Zwarte schimmel op de muur komt daarom het vaakst voor in vochtige ruimtes, zoals de badkamer en de keuken. Ook slecht geventileerde slaapkamers kunnen met zwarte schimmel te maken krijgen.

Waarom is het belangrijk om zwarte schimmel te verwijderen?

Zwarte schimmel is allesbehalve onschuldig. De zwarte vlekken vormen niet alleen een doorn in het oog, ze zijn ook schadelijk voor de gezondheid.

Die zwarte schimmels planten zich voort met zogenaamde sporen, kleine stofdeeltjes die in de lucht hangen. Die sporen zijn giftig en bijzonder schadelijk wanneer je ze inademt. Ruimtes met zwarte schimmel zijn erg ongezond. Je krijgt klachten aan de luchtwegen, hoofdpijn, keelpijn en je kan ook last hebben van vermoeidheid.

Vochtbestrijding nodig in huis? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis vochtdiagnose

Zwarte schimmel op de muren moet je snel aanpakken

Schimmels verspreiden zich razendsnel over de muren. De schimmelsporen vormen meteen nieuwe schimmelkolonies en tasten al snel grote oppervlaktes van de muur aan. Ze kunnen zich zelfs verspreiden naar andere ruimtes in de woning.

Hoe langer je wacht met het verdelgen van de schimmel, hoe moeilijker het zal zijn om de zwarte schimmel weg te krijgen. De schimmels kunnen zich tot diep in het bouwmateriaal vestigen.

Het is daarom aangeraden zo snel mogelijk zwarte schimmels te verwijderen. Zo voorkom je dat er grote werkzaamheden nodig zijn om de schimmels weg te krijgen.

Hoe kan je zwarte schimmel op de muur verwijderen?

Je kan proberen om zelf zwarte schimmel op de muur te verwijderen. Dat kan enkel succesvol wanneer de aangetaste oppervlaktes nog niet groot zijn en de schimmelkolonie zich in een vroeg stadium bevindt. Welke middeltjes je kan gebruiken? Schoonmaakazijn met bakpoeder is een uitstekend begin. Ook mengsels met chloor zijn doeltreffend. Bovendien kan je in heel wat doe-het-zelfzaken ook middeltjes tegen schimmels kopen.

Wees altijd voorzichtig wanneer je die middeltjes inzet. Gebruik handschoenen en zet het liefst ook een veiligheidsbril op. Zo voorkom je huidirritaties en dat het middel of de schimmelsporen in je ogen terechtkomen.

We onderstrepen graag nog eens dat die middeltjes enkel effectief zijn wanneer de schimmel pas ontstaan is. Gaat het om grote schimmelplekken, dan moeten professionele middelen ingeschakeld worden.

Professioneel laten verwijderen van zwarte schimmel

Voor zwarte schimmels die zich al verspreid hebben over een deel van de muur of het plafond, schakel je een professional in. Die schimmelspecialist gebruikt professionele middelen die schimmels tot diep in het bouwmateriaal kunnen doden. Zo ben je er zeker van dat de schimmel ook echt verwijderd is en niet zal terugkeren.

Verder is het ook belangrijk om de oorzaak van het probleem aan te pakken. Vocht is de boosdoener in het hele verhaal. Enkel wanneer het onderliggende vochtprobleem verholpen is, zal de schimmel nooit meer terugkeren. Meestal gaat het om condensvorming. Dat kan je aanpakken door een mechanisch ventilatiesysteem te laten installeren. De vochtige lucht wordt dan continu afgevoerd en er kan zich geen condens vormen.

Voor vochtproblemen te wijten aan opstijgend of doorslaand vocht, neem je contact op met een professionele vochtbestrijder.

Solusio verwijdert zwarte schimmel uit je woning

Bij Solusio weten we hoe we zwarte schimmel voor eens en voor altijd uit je woning kunnen verwijderen. Zwarte schimmel is bijzonder hardnekkig en moeilijk te verjagen met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Onze behandelingen zijn professioneel en efficiënt.

Last van zwarte schimmel? We komen dan langs om de oorzaak van de zwarte schimmel te achterhalen en de ongewenste gasten voor goed weg te jagen. Zo woon je voortaan in een schimmelvrije woning en hoef je je geen zorgen te maken om je gezondheid. Contacteer ons vandaag nog voor een afspraak!

Nieuwescheldestraat 1-3
9052 Zwijnaarde

Stuur ons een bericht