www.solusio.be

Oplossingen voor vochtige muren in huis

Opstijgend vocht bestrijden

Vocht in huis is allesbehalve uitzonderlijk. Heel wat woningen in Vlaanderen, zowel oud als nieuw, krijgen er vroeg of laat mee te maken. Maar hoe pak je vochtproblemen aan? Dat hangt af van de oorzaak van de vochtige muren. Opstijgend vocht, water dat via de gevel binnendringt, condensatievocht en water in de kelder vragen allemaal om andere behandelingen. Hieronder maken we je graag wegwijs in de oplossingen voor vochtige muren in huis.

Vochtbestrijding nodig aan uw woning? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis plaatsbezoek

Hoe ontstaan vochtige muren in huis?

Welke oplossing voor vochtige muren in huis je kiest, hangt dus af van hoe het vocht in je woning terechtgekomen is en waar het zich bevindt. Daarom is het van groot belang om een beroep te doen op de kennis en expertise van een expert. Bij Solusio geven we je een gratis vochtdiagnose en stellen we een behandelplan op.

Vochtige muren in huis door opstijgend vocht

Wie aan vochtproblemen denkt, denkt waarschijnlijk meteen aan vochtplekken onderaan de muren. Dat is het typische verschijnsel van opstijgend vocht. Je herkent vochtige muren door opstijgend vocht aan die vochtplekken die zich doorgaans tot anderhalve meter boven de grond op de benedenverdieping kunnen bevinden. Dergelijk vochtprobleem kan niet alleen in binnenmuren, maar ook in de gevel ontstaan.

Het vocht komt in dit geval binnen via de ondergrond. Doorgaans is je woning tegen vocht beschermd door een waterkering, een folie die zich onder de muren bevindt. In oude woningen ontbreekt die vochtkering echter of mogelijk is de folie defect geraakt. Het water uit de ondergrond komt zo in contact met de bakstenen, met vochtige muren tot gevolg.

Vochtbestrijding nodig aan uw woning? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis plaatsbezoek

Condensatieproblemen en vochtige muren

Het vaakst voorkomende vochtprobleem in huis is echter condensatie. Condens ontstaat wanneer de luchtvochtigheid in huis te hoog is en er niet genoeg geventileerd wordt. De waterdamp in de lucht slaat dan neer op de muren en de gevormde waterdruppeltjes dringen binnen in het bouwmateriaal. Dit soort vochtige muren vind je vooral in badkamers, kelders, wasruimtes en keukens. Condensatievocht gaat zo goed als altijd gepaard met schimmels.

Vochtbestrijding prijzen behandelingen

Doorslaand vocht in huis

Vochtproblemen kunnen ook een externe oorzaak hebben. Het vocht dringt dan van buiten naar binnen. Dat doorslaand vocht is doorgaans te wijten aan een versleten of beschadigde gevel. Regenwater kan dan via scheurtjes binnensijpelen en voor vochtige muren zorgen. Het is daarom belangrijk om je gevel goed te onderhouden. Zowel het metselwerk als de bakstenen worden na verloop van tijd poreus en vertonen barstjes. Grote temperatuurschommelingen maken dit probleem alleen maar erger.

Oplossingen voor vochtige muren door opstijgend vocht

Maar wat zijn dan de oplossingen voor al die soorten vochtproblemen? Is opstijgend vocht de boosdoener, dan kunnen we het vocht meestal uit de muren verjagen met een muurinjectie. We boren dan gaten in de vochtige muren die we opvullen met een vochtwerend middel. Dat verspreidt zich in alle poriën van het bouwmateriaal waardoor het grondwater niet langer naar boven kan dringen. Is het probleem te groot? Dan kunnen we ook aanraden om alsnog een spouwmuur te plaatsen, indien je die niet hebt, en een nieuwe waterkering aan te brengen.

Oplossingen voor condensatieproblemen en bijkomend vocht

Condensatieproblemen komen vaak voor en zijn gelukkig relatief makkelijk op te lossen. De manier om vochtige muren door condens te voorkomen en te bestrijden, is door te ventileren. Dat kan door de ramen open te zetten, maar het is veel beter om een ventilatiesysteem te installeren. Zo hoef je geen koude buitenlucht binnen te laten en wordt de lucht continu gefilterd. Waterdamp wordt uit de lucht gezogen en er kunnen zo geen vochtige muren meer ontstaan. En natuurlijk verbeter je ook de luchtkwaliteit aanzienlijk. Enkel voordelen dus.

Oplossingen voor vochtige muren door doorslaand vocht

Wanneer de vochtige muren in huis te wijten zijn aan een defecte gevel, moet de gevel natuurlijk aangepakt worden. Alle barsten moeten hersteld worden en kapotte bakstenen krijgen beter vervangers. Fijne barstjes kunnen ook opgevuld worden met een muurinjectie.

Nog belangrijker is om toekomstig doorslaand vocht te vermijden. Dat doe je met een hydrofuge, een aanrader voor elke soort gevel na een renovatie. Eerst reinigen we de gevel grondig, herstellen we de barsten en daarna brengen we een hydrofoob middel aan. Zo kan regenwater niet meer rechtstreeks in contact komen met de bakstenen. Het is niet alleen een oplossing voor vochtige muren in huis, maar ook een uitstekende manier om groenaanslag en vuil te voorkomen. Je verlengt er dus de levensduur van de gevel mee.

Oplossingen voor vocht in de kelder

Het hoeft niet te verrassen dat kelders extra vaak met vocht te maken krijgen. De muren worden omgeven door vochtige ondergrond, zeker na een hevige regenbui of wanneer je in een regio woont met een hoge grondwaterdruk. Hoe je vochtige muren in de kelder aanpakt, hangt opnieuw af van de oorzaak.

Ben je er vroeg bij, dan volstaat een muurinjectie. Vocht dringt de kelder meestal binnen op de plek waar de keldermuren en keldervloer samenkomen. Die plek kunnen we strategisch injecteren met een vochtwerend middel om vochtige muren te bestrijden. Heb je de vochtige muren in de kelder weinig aandacht geschonken, dan zijn waarschijnlijk grotere middelen nodig. We kunnen de keldermuren bekleden met verschillende lagen van een cementmengsel, een zogenaamde kelderbekuiping, om vocht een halt toe te roepen. Wanneer er vaak plassen in de kelder staan, is een kelderdrainage aangewezen.

Solusio bestrijdt vochtige muren in huis

Bij Solusio hebben we voor elk vochtprobleem een oplossing. Neem contact met ons op en we staan je graag bij met praktisch advies en vakwerk. Of je nu last hebt van opstijgend vocht, doorslaand vocht, condensatie, een vochtige kelder of schimmels op de muren, we helpen je graag uit de nood. Vraag hier je gratis vochtanalyse aan.

Contacteer ons voor meer info

Nieuwescheldestraat 1-3
9052 Zwijnaarde

Stuur ons een bericht