Grondwater in de kelder: alle mogelijke oorzaken en oplossingen

Vocht in de kelder

Kelders zijn gevoelig voor vochtproblemen. Ze duiken snel op en kunnen ook flink wat schade veroorzaken. Grondwater in de kelder moet je daarom zo snel mogelijk aanpakken. Dat kan op verschillende manieren, afhankelijk van hoe het vochtprobleem ontstaan is en hoe ver het vocht in de kelder verspreid is. We vertellen je hieronder wat de oorzaken zijn van grondwater in de kelder en hoe we grondwater in de kelder kunnen bestrijden.

Last van vocht in de kelder? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis vochtdiagnose

Wat zijn de oorzaken van grondwater in de kelder?

Zie je grondwater in de kelder? Dan kamp je met een vochtprobleem. Grondwater kan op verschillende manieren in je kelder binnendringen. Dat hoeft ook niet te verrassen, want de kelder wordt natuurlijk omgeven door grondwater.

Grondwater in de kelder in oude woningen

De meest voor de hand liggende reden voor grondwater in de kelder is een defect in de muren of de keldervloer. Een scheur of een barst in de keldermuur staat praktisch garant voor grondwater in de kelder. Die scheurtjes kunnen ontstaan door een constructiefout of door werkzaamheden in de straat, maar meestal is een defecte muur gewoon te wijten aan ouderdom. Bakstenen worden door de jaren heen namelijk poreus, zwakker en nemen dan makkelijker water op. Bij vriestemperaturen zet het bevroren water uit en ontstaan er barstjes in de bakstenen. Met grondwater in de kelder tot gevolg.

Een hoog waterpeil zorgt voor grondwater in de kelder

Bij oude kelders is de kimnaad de gevoeligste plaats voor vochtproblemen. Dat is de plek waar de keldermuren en de keldervloer samenkomen. Daar kan het makkelijkst grondwater binnendringen, vooral wanneer de druk van het grondwater hoog is. Dat is het geval na hevige regenval.

Grondwater in de kelder via de keldervloer

Verder kan ook de keldervloer voor problemen zorgen. Doorgaans is de keldervloer gemaakt van beton en dat houdt grondwater uitstekend tegen. Maar wanneer het beton niet goed gemengd werd tijdens de werken, kunnen er grindnesten ontstaan. Dat zijn plekjes waar grind samenklit en makkelijker water doorlaat.

Waarom moet je grondwater in de kelder snel aanpakken?

Grondwater in de kelder is een vaak voorkomend probleem. Maar dat betekent niet dat het niet snel moet aangepakt worden. Het is van groot belang om zo snel mogelijk tot actie over te gaan en een vochtexpert uit te nodigen.

Grondwater in de kelder kan grote gevolgen hebben voor je woning. Vochtplekken op de muren zijn niet alleen lelijk, maar ook zwakker. Vochtige bakstenen zijn een stuk brozer en bijgevolg ook minder stevig. Dat wil je natuurlijk liever vermijden.

Maar ook je gezondheid komt in gevaar. Vocht gaat namelijk vaak gepaard met schimmels en die produceren giftige sporen. Dat creëert een onaangenaam leefklimaat waarin je last kan krijgen van je luchtwegen.

Vochtproblemen in de kelder? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis vochtdiagnose

Hoe bestrijden we grondwater in de kelder?

Om het grondwater in de kelder op een effectieve en doelgerichte manier aan te pakken, moeten we eerst heel zeker zijn van de oorzaak van het vocht. Grondwater kan op verschillende manieren binnendringen in de kelder en elke soort vochtprobleem vraagt om een andere behandeling. Het is daarom belangrijk om altijd de handen in elkaar te slaan met een vochtexpert.

Muurinjecties tegen grondwater in de kelder

Wanneer het grondwater op een bepaalde plek binnendringt via een muur in de kelder en het vochtprobleem erg klein is, kan een muurinjectie mogelijk volstaan. Dat is de voordeligste methode van vochtbestrijding. We boren dan gaten in de zwakke plek in de muur en vullen die op met een vochtwerend middel.

Kelderbekuiping of kelderdrainage tegen grondwater

Maar meestal moeten we grovere middelen inzetten. Vaak gebruiken we een kelderbekuiping. Daarbij maken we de kelder eerst droog en bedekken we de keldermuren en de keldervloer met meerdere lagen waterafstotend cement. Zo creëren we als het ware een kelder binnenin de kelder. Is het vochtprobleem zo erg dat er vaak grondwater in de kelder staat? Dan is mogelijk een kelderdrainage aangewezen. Een subtiel pompsysteem pompt het water dan steevast weg. Dat pompsysteem wordt afgedekt met nieuwe keldermuren en een nieuwe vloer.

Welke andere vochtproblemen liggen ten grondslag aan vocht in de kelder?

Niet alleen grondwater zorgt in kelders voor vochtproblemen. Ook condensatie veroorzaakt flink wat kopzorgen. Kelders kunnen meestal niet verlucht worden waardoor de luchtvochtigheid er hoog ligt. Daar ontstaat veel condens en die condensatiedruppeltjes kunnen binnendringen in de keldermuren. Heel vaak gaat condens gepaard met schimmels, zeker in de kelder. De enige oplossing is een mechanisch ventilatiesysteem. We raden je bovendien aan om altijd een ventilatiesysteem in de kelder te installeren om vochtproblemen voor te zijn.

Opstijgend vocht

Solusio verjaagt grondwater uit je kelder

Heb je last van grondwater in je kelder? Dan is het vooral belangrijk om snel in actie te schieten. De experts van Solusio helpen je graag uit de nood. We hebben bakken ervaring en expertise en pakken grondwater in de kelder op een professionele manier aan.

We onderzoeken altijd eerst wat de precieze oorzaak is en stellen daarna de beste behandeling voor. Contacteer ons vandaag nog voor een afspraak of meer informatie.

Contacteer ons voor meer info

Nieuwescheldestraat 1-3
9052 Zwijnaarde

Stuur ons een bericht