www.solusio.be

Wat is de kostprijs van kelderdichting of kelderdrainage?

Vocht in de kelder

Last van vocht in de kelder? Een kelderdichting, langs de binnenkant of de buitenkant, of een kelderdrainage helpen je uit de nood. Het zijn bijzonder efficiënte manieren om een vochtige kelder terug te kunnen gebruiken zoals voorheen.

Maar wat is de kostprijs van een kelderdichting of kelderdrainage? Je komt het in dit artikel te weten.

Een kelderdichting langs de binnenkant

De meest gangbare manier om vochtige kelders terug droog te maken, is een kelderdichting langs de binnenkant. Je kelder wordt dan terug waterdicht gemaakt via verschillende lagen van een waterwerende pasta. Tussen die verschillende lagen worden fixeerlagen aangebracht. Zo bekom je een stevige, waterafstotende bekuiping die je kelder afschermt van de vochtige ondergrond.

We spreken in het vakjargon ook van een stijve bekuiping. We maken als het ware nieuwe keldermuren en een nieuwe keldervloer. Je loopt dus als het ware in een nieuwe kelder, een kuip.

Bij erg vochtige kelders is een soepele bekuiping aangewezen. Onze vakmannen brengen dan een waterafstotende folie aan op de keldermuren en de keldervloer. Die folie heeft hetzelfde effect als de stijve kelderbekuiping en houdt water tegen. Daarna moet een nieuwe keldervloer gegoten worden en we bouwen nieuwe keldermuren. Het is een erg efficiënte oplossing, je krijgt als het ware een nieuwe kelder.

Kosten van een kelderdichting

Hoeveel je betaalt voor een kelderdichting of kelderbekuiping, hangt af van hoe erg het met de kelder gesteld is en natuurlijk ook van de grootte van de kelder.

Volstaat een stijve bekuiping, dan kan je een startprijs van om en bij de 4000 euro verwachten. Hoe groter de kelder is, hoe meer waterafstotend materiaal we nodig hebben en hoe hoger de kost van de kelderbekuiping dus zal zijn.

Is je kelder er slecht aan toe, dan zal een soepele bekuiping nodig zijn. Daar betaal je meer voor, want er wordt zo goed als een nieuwe kelder gebouwd. Je betaalt tot 10 000 euro voor een soepele kelderbekuiping. Daar krijg je wel een volledig nieuwe kelder voor terug.

Het is dus moeilijk om een precieze kostprijs op een kelderdichting te plakken. Daarom komen we graag eerst bij je langs om een diagnose te stellen, de gepaste behandeling te kiezen en een offerte te kunnen opmaken.

Vochtbestrijding nodig in huis? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis vochtdiagnose

Een kelderdrainage: voor erg vochtige kelders

Wanneer water in de kelder staat, is een kelderdrainage mogelijk een betere oplossing. We zorgen er dan voor dat het binnen sijpelende water continu afgevoerd wordt. Dat kan op verschillende manieren.

Zo is er bijvoorbeeld de randdrainage. Er wordt dan een goot van waterdicht cement gemetseld op de plek waar de kimnaad zich bevindt. Dat is de plaats waar de keldermuren en de keldervloer met elkaar in contact komen, het is de achillespees van de kelder.

Meestal kiezen we echter voor een vloerdrainage. We brengen dan een speciaal noppenmembraan aan op de keldervloer dat aangesloten is op een pompsysteem. Het binnendringende water wordt continu naar buiten gepompt. Dat gebeurt via leidingen in de vloer en de wanden van de kelder. Het membraan wordt natuurlijk afgedekt, zodat je de kelder terug als voorheen kan gebruiken.

Kosten van een kelderdrainage

Een kelderdrainage kan iets goedkoper zijn dan een kelderdichting. Voor een gemiddelde kelder betaal je om en bij de 3000 euro. Verkeert de kelder in slechte staat, dan zal naast een vloerdrainage mogelijk ook een wanddrainage nodig zijn. Je betaalt dan een stuk meer. Dat geldt ook voor grote kelders.

Wat is beter: een kelderdichting of een kelderdrainage?

Het antwoord op die vraag is voor elke kelder anders. Het voordeel van een kelderbekuiping is dat je de kelder afsluit van het binnendringende grondwater. Er komt niet langer water in de kelder terecht. Dat geniet de voorkeur omdat de luchtvochtigheid in de kelder dan sterk daalt. En dat is positief, want zo voorkom je de vorming van schimmels en kelderzwammen.

Een kelderdrainage is echter nodig wanneer de druk van het grondwater te hoog is. Dan zal een kelderbekuiping mogelijk niet opgewassen zijn tegen het water in de ondergrond. Het nadeel van de kelderdrainage is dat de luchtvochtigheid nog steeds hoog zal liggen. Het voordeel is dan weer dat de startprijzen van kelderdrainages lager liggen dan de prijzen van kelderbekuipingen.

Tip: een preventieve kelderdichting langs de buitenkant

Ben je van plan om een nieuwbouwwoning te zetten? Dan is het een goed idee om een preventieve kelderdichting langs de buitenkant te voorzien. Er wordt dan een waterwerende laag aangebracht die het onmogelijk maakt dat vocht van buitenaf naar binnen dringt. Je voorkomt er jaren later de typische vochtproblemen in de kelder mee. Het nadeel van de kelderdichting langs de buitenkant is het prijskaartje.

Solusio helpt je de kelder waterdicht te maken aan de beste prijs

De experten van Solusio zijn helemaal thuis in vochtige kelders. Heb je last van vocht in de kelder? Dan helpt een kelderdichting of een kelderdrainage. Contacteer ons voor een gratis en vrijblijvende vochtanalyse. We komen dan langs om de oorzaak van het vochtprobleem in de kelder te achterhalen. Zo kunnen we de juiste behandeling voorstellen en een offerte opmaken. Maak vandaag nog een afspraak!

Contacteer ons voor meer info

Nieuwescheldestraat 1-3
9052 Zwijnaarde

Stuur ons een bericht