www.solusio.be

Hoe maak je een keldervloer waterdicht?

Vocht in de kelder

Dringt er water binnen in je kelder via de keldervloer? Dan is snel in actie schieten de boodschap. In oude kelders kan het wel vaker gebeuren dat de keldervloer niet langer waterdicht is. Een renovatie is dan aan de orde. Hieronder vertellen we je hoe het kan gebeuren dat een keldervloer niet langer waterdicht is en hoe je dat vochtprobleem kan oplossen.

Last van vocht in de kelder? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis vochtdiagnose

Wat is het gevaar van een keldervloer die niet waterdicht is?

De kelder is volledig ondergronds gelegen en daardoor extra gevoelig voor vochtproblemen. Na hevige regenval is de grond rondom de kelder extra vochtig. Door de jaren heen worden de bakstenen poreuzer en nemen ze makkelijker water op. Ook de waterkering, die vocht moet tegenhouden, takelt langzaam af. Zo krijgt vocht de kans om binnen te dringen in de kelder.

Dat kan via de keldermuren, maar ook via de keldervloer. Normaal gezien is een keldervloer gemaakt van beton, een bijzonder waterafstotend materiaal. Maar zelfs de keldervloer kan het begeven. Zo kunnen er bijvoorbeeld barsten of scheuren in de keldervloer ontstaan. Dat is mogelijk puur door ouderdom, maar ook wanneer je naast een drukke straat woont of wanneer het beton niet correct geplaatst werd. Via die barsten kan het regenwater binnendringen.

Een ander vaak voorkomend probleem bij keldervloeren zijn grindnesten. Wanneer het beton niet goed gemengd werd, kan grind gaan samenklitten. Die plekken zijn niet zo sterk als de rest van het beton. Het is de achilleshiel van je kelder en bijzonder vatbaar voor opstijgend vocht.

Hoe maak je een keldervloer waterdicht?

Je keldervloer beschermen tegen vocht kan op verschillende manieren. Hoe we de keldervloer terug droog maken, hangt af van de oorzaak van het water in de kelder.

In het beste geval gaat het om één onschuldige barst in de betonnen keldervloer. Die kunnen we dan opvullen met behulp van een injectie. We injecteren een waterafstotend middel in de barst waardoor het geheel terug resistent is.

Gaat het echter om een natte kelder door defecten aan de keldermuren? Dan moeten we denken aan een kelderbekuiping. We bekleden de keldermuren en keldervloer dan met een waterafstotend cementmengsel.

Eenmaal alles uitgehard is, kan je de kelder terug gebruiken zoals vroeger. Is de druk van het grondwater bijzonder hoog waar je woont, dan kan het zijn dat er continu water binnendringt in de kelder. In dat geval is een kelderdrainage de oplossing. Een subtiel pompsysteem, afgedekt door nieuwe keldermuren en een nieuwe keldervloer, voert het grondwater dan af.

Wat de reden voor de natte keldervloer ook is, we hebben bij Solusio steeds een gepaste oplossing.

Last van vocht in de kelder? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis vochtdiagnose

Het probleem ligt niet altijd bij de keldervloer

Wanneer er water in je kelder staat, vermoed je waarschijnlijk dat de keldervloer defect moet zijn. Maar dat is zeker niet altijd het geval. Meer zelfs, betonnen keldervloeren zijn meestal erg resistent. Vochtige bakstenen zijn vaker de oorzaak van water op de keldervloer. Ook de kimnaad is een erg gevoelige plek. Dat is waar de bakstenen muren en de betonnen keldervloer samenkomen. Via de mortel die beide verbindt, kan grondwater mogelijk binnendringen.

Daarom is het extra belangrijk om altijd een beroep te doen op de kennis van een expert. Bij Solusio hebben we de nodige apparatuur en jarenlange ervaring om de bron van het vocht op de keldervloer op te sporen. We gaan na of er sprake is van barsten in de keldervloer of als natte bakstenen de boosdoener zijn. En dan komen we natuurlijk met een geschikte oplossing die het vocht voor eens en voor altijd buitenhoudt. Zo blijft je keldervloer droog.

Let ook op voor condensatie in je vochtige kelder

Maar een lekke keldervloer of zwakke keldermuren zijn niet je enige zorg in de kelder. Ook condensatie is een probleem dat heel vaak voorkomt. Kelders kunnen niet verlucht worden en daardoor ligt de relatieve luchtvochtigheid er erg hoog. Er hangt met andere woorden veel waterdamp in de lucht. Die waterdamp slaat neer op de koude keldermuren waardoor er vochtplekken ontstaan. Wanneer dat probleem zich lang voordoet, ontstaat er een vochtprobleem. Ook schimmel is dan niet veraf.

Opstijgend vocht

Solusio maakt je keldervloer waterdicht

Staat er water op je keldervloer? Dan zit je met een vochtprobleem. Bij Solusio hebben we de expertise om je keldervloer terug waterdicht te maken. Zo voorkom je verdere vochtschade in huis. Dat doen we met professionele middelen en bakken ervaring. We onderzoeken altijd eerst wat de precieze oorzaak is en stellen daarna de beste behandeling voor. Contacteer ons vandaag nog voor een afspraak of meer informatie.

Contacteer ons voor meer info

Nieuwescheldestraat 1-3
9052 Zwijnaarde

Stuur ons een bericht