Optrekkend vocht in betonnen vloeren: oorzaken, gevolgen en oplossingen

Solusio

Optrekkend vocht in betonnen vloeren is een veelvoorkomend probleem, maar daarom niet minder ernstig. Integendeel, optrekkend vocht in een betonnen vloer kan de structurele integriteit van gebouwen aantasten en schadelijke gevolgen kan hebben voor zowel de gezondheid van de bewoners als de woning zelf. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van optrekkend vocht, de gevolgen ervan en de beschikbare oplossingen om dit probleem effectief aan te pakken.

Last van vocht in de kelder? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis vochtdiagnose

Wat zijn de oorzaken van vocht in betonnen vloeren?

Optrekkend vocht in betonnen vloeren wordt meestal veroorzaakt door het fenomeen dat we capillaire werking noemen. Dat is een natuurlijk verschijnsel waarbij water door poreuze materialen zoals beton omhoog wordt getrokken. Dat kan op verschillende manieren uitgelokt worden. We zetten hieronder de belangrijkste oorzaken van optrekkend vocht op een rijtje.

1. Ontbreken van een waterkering

Het ontbreken van een dampscherm of waterkering tussen het beton en de ondergrond maakt het makkelijker voor vocht uit de ondergrond om binnen te dringen in de betonvloer.

2. Oude vloeren vertonen gebreken

Betonnen vloeren zijn heel stevig en van nature waterdicht, maar wanneer er kleine scheurtjes ontstaan zijn kan er na verloop van tijd toch optrekkend vocht ontstaan. In gebieden met een hoog grondwaterpeil is het risico op optrekkend vocht groter.

3. Slechte drainage

Onvoldoende afvoer rond het gebouw kan leiden tot vochtophoping in de fundering en betonvloeren. Dat gebeurt vaak wanneer de grond afloopt richting de muren. Het water hoopt zich dan op tegen de onderste muren van je woning, met vocht tot gevolg.

Waarom moet je optrekkend vocht in betonnen vloeren aanpakken?

Optrekkend vocht kan een reeks ernstige gevolgen hebben. Dat voor zowel de structuur van een gebouw als je eigen wooncomfort.

Schade aan de vloer

Het spreekt voor zich: wanneer vocht zich een weg baant naar je vloer, zal er schade ontstaan. Het vocht kan de betonnen flink aantasten, waardoor scheuren ontstaan. Langs die scheuren kan dan nog meer water binnensijpelen en zo wordt het probleem steeds groter. En natuurlijk zien die scheuren in de vloer er niet mooi uit.

Schimmelgroei

Een vochtige omgeving is ideaal voor schimmelgroei. De schimmels hebben niet meer nodig dan een beetje vocht om zich te kunnen verspreiden. Dat doen ze overigens via schimmelsporen, die allergieën en gezondheidsproblemen veroorzaken. Een vochtige betonnen vloer is dus ook nefast voor je gezondheid.

Bovendien zal optrekkend vocht een muffe geur in huis veroorzaken. Dat is niet alleen onaangenaam, maar ook moeilijk te bestrijden zonder het onderliggende vochtprobleem aan te pakken. Schimmels versterken die onaangename geur alleen maar.

Energieverlies

Je zou het misschien niet meteen denken, maar vochtproblemen in huis zal je ook merken op je energiefactuur. Vochtproblemen brengen namelijk een hoge relatieve luchtvochtigheidsgraad met zich mee. Vochtige lucht is moeilijker op te warmen dan droge lucht en dus zal je verwarmingssysteem harder moeten werken om dezelfde gevoelstemperatuur te bereiken. Meer zelfs, een plotse stijging op je energiefactuur kan vocht in huis verraden.

Last van vocht in de kelder? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis vochtdiagnose

Hoe bestrijd je optrekkend vocht in betonnen vloeren?

Gelukkig zijn er effectieve oplossingen om optrekkend vocht in betonnen vloeren aan te pakken:

Betonnen vloeren injecteren met een waterafstotend middel

Een van de meest gebruikte methoden is het injecteren van een waterafstotend middel in de betonvloer. Dit middel stopt de capillaire werking en voorkomt verdere vochtopname. Het is bijzonder efficiënt, maar kan wel enkel toegepast worden bij relatief beperkte vochtproblemen in het beton.

Scheuren opvullen

Is een scheur in de betonnen vloer de boosdoener of zijn er doorheen de jaren verschillende kleine scheurtjes ontstaan, dan kunnen we die herstellen met speciaal daarvoor ontwikkelde producten. We vullen de scheurtjes op met een stevig, waterafstotend product.

Plaatsen van een waterkering

Is het vochtprobleem te groot of woon je in een gebied met een hoge grondwaterdruk? Dan kan je ervoor kiezen om de vloer uit te breken, een dampscherm te plaatsen en een nieuwe betonvloer te installeren. Daar komt natuurlijk wel wat bij kijken. We komen graag bij je langs om na te gaan wat er allemaal mogelijk is voor jouw betonnen vloer.

Goede drainage

Ligt het vochtprobleem aan een gebrekkige drainage? Dan raden we je aan om, naast het behandelen van de scheuren in de betonnen vloer met een injectie, de afwatering rond het gebouw te verbeteren. Zo voorkom je dat vocht zich ophoopt in de fundering.

Opstijgend vocht

Schakel de professionals van Solusio in voor het optrekkend vocht in je betonnen vloer

Het is raadzaam om professionele vochtbestrijdingsdeskundigen in te schakelen bij vocht in de betonnen vloer. Bij Solusio hebben we de nodige ervaring en kennis om de ernst van het probleem te beoordelen en de meest geschikte oplossing voor jouw situatie te bieden. Contacteer ons vandaag nog voor een afspraak of vrijblijvend advies.

Contacteer ons voor meer info

Nieuwescheldestraat 1-3
9052 Zwijnaarde

Stuur ons een bericht