www.solusio.be

Betoninjectie: hoe kan je scheuren in beton herstellen?

Opstijgend vocht

Beton is waterbestendig en een uitstekend bouwmateriaal voor funderingen en keldervloeren. Toch kan ook beton na verloop van tijd beginnen af te takelen. Het beton kan scheuren vertonen waarlangs vocht kan binnendringen. Een betoninjectie is dan de oplossing. De scheur wordt gevuld en het beton is opnieuw een uitstekende barrière.

Veroorzaken scheuren in het beton schade?

Beton is alomtegenwoordig. Het is een bijzonder sterk bouwmateriaal dat ontelbare toepassingen kent. In woningen wordt het vooral gebruikt voor de keldervloer en voor fundering. Dat is niet vreemd, want beton is goed bestand tegen vocht. Ideaal voor het deel van je woning dat in contact komt met de vochtige ondergrond dus. Een goede betonnen fundering voorkomt vochtproblemen.

En toch vertoont zelfs beton na verloop van tijd gebreken. Het beton wordt door de jaren heen steeds poreuzer en neemt dus meer en meer vocht op. Dat probleem dringt zich vooral op in beton dat scheuren vertoont. Via scheuren in het beton kan vocht uit de ondergrond binnendringen in je woning.

Hoe ontstaan scheuren in het beton

Scheuren in het beton ontstaan pas na verloop van tijd. Ze zijn te wijten aan ofwel constructiefouten, en zijn dan dus te vermijden, ofwel weersinvloeden.

Het kan gebeuren dat het beton niet goed gemengd werd tijdens de werken. Er kunnen dan zogenaamde grindnesten ontstaan. Dat zijn zwakke plekken die bestaan uit steentjes in het beton. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Via grindnesten kan grondwater makkelijker naar boven dringen.

Wanneer beton in contact komt met het grondwater, kan dat water scheurtjes, barstjes of grote poriën doen ontstaan in het beton. Maar ook temperatuurverschillen kunnen scheuren in het beton veroorzaken. Wanneer beton gegoten wordt en er grote temperatuurverschillen optreden, gaat het beton inkrimpen tijdens het uitharden. Ook in de jaren daarna kan beton lichtjes uitzetten en inkrimpen bij grote verschillen in temperatuur. Ook grondverschuivingen kunnen beton doen scheuren, al komt dat in Vlaanderen amper voor.

Vochtbestrijding nodig in huis? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis vochtdiagnose

Hoe worden betonscheuren hersteld?

Scheuren in het beton brengen vochtproblemen met zich mee. Daarom is het belangrijk om ze snel aan te pakken. Dat doen we bij Solusio met een betoninjectie. Daarbij vullen we de scheur in het beton op met een bepaald middel. Zo is het beton terug overal even waterafstotend. Op die manier kan vocht uit de bodem niet langer opstijgen in je woning.

Opgelet: een betoninjectie is niet altijd de gewenste behandeling. We voeren altijd eerst een grondige inspectie uit om na te gaan wat de oorzaak van de betonscheur is en hoe we het probleem het best verhelpen.

Welke injectiemiddelen worden gebruikt voor een betoninjectie?

We gebruiken bij Solusio verschillende middelen om beton te injecteren. Elk injectiemiddel heeft bepaalde troeven die we goed kunnen gebruiken in bepaalde situaties.

In het merendeel van de gevallen gebruiken we epoxyhars. Dat is een bijzonder sterk injecteerbaar middel dat zich uitstekend hecht aan de betonranden. De betonscheur wordt volledig opgevuld en maakt het beton op die plek extra sterk. Daarnaast gebruiken we ook vaak polyurethaanhars. Dat is een harssoort die erg flexibel is. Dat maakt polyurethaanhars erg geschikt voor het dichten van kleine, maar erg schadelijke scheuren in het beton. Polyurethaanhars is perfect voor betoninjecties van lekken in de muren en vloeren.

In mindere mate gebruiken we ook acrylaatgel of injectievloeistoffen. Die injectiemiddelen voor betonscheuren zijn erg dun en worden gebruikt om holle ruimtes op te vullen, holtes in het beton bijvoorbeeld. Ook silicaten worden soms ingezet.

Solusio voert betoninjecties uit om beton te herstellen

Scheuren in het beton kunnen vochtproblemen veroorzaken en het is dan ook belangrijk om ze aan te pakken. Bij Solusio weten we hoe we betonscheuren moeten herstellen. Onze betoninjecties zijn professioneel en efficiënt.

Last van scheuren in het beton? We komen graag langs om betoninjecties uit te voeren en je woning te vrijwaren van vocht. Contacteer ons vandaag nog voor een afspraak!

Contacteer ons voor meer info

Nieuwescheldestraat 1-3
9052 Zwijnaarde

Stuur ons een bericht