Wie witte vlekken op de muur ziet verschijnen, denkt vaak aan schimmel. En toch gaat het in het merendeel van de gevallen om een ander probleem: salpeter of muurzouten. De oorzaak van witte vlekken op de muren, of het nu gaat om schimmel, salpeter of muurzouten, is wel dezelfde. Je woning heeft dan namelijk met een vochtprobleem te kampen.
Hoe weet je of witte vlekken op de muur schimmel zijn? En hoe kan je die witte vlekken op de muur bestrijden?
Witte vlekken op de muur wijzen lang niet altijd op schimmel
Wie witte vlekken op de muur ziet, legt misschien de link met schimmel. Maar schimmels hebben doorgaans een donkere kleur. De meest voorkomende schimmel is de zwarte schimmel, die je meestal aantreft in de keuken, de badkamer of de kelder. Daar ligt de relatieve luchtvochtigheidsgraad hoog en vormt er zich gemakkelijk condens.
Wat zijn die witte vlekken dan wel? Vaak gaat het om salpeter of muurzouten. En die hebben dezelfde oorzaak als schimmel in huis: vocht. Vocht in huis kan ontstaan op verschillende manieren. Zo is er het eerder genoemde condens, maar ook opstijgend of doorslaand vocht kan de boosdoener zijn. Opstijgend vocht is water uit de ondergrond dat zich in de bakstenen genesteld heeft. Bij doorslaand vocht is de gevel niet meer volledig waterdicht en kan er regenwater binnensijpelen.
Witte vlekken op de muur: salpeter, muurzouten of schimmel?
Salpeter op de muren
Salpetervorming komt vaak voor. Salpeter is een witte stof, die eruitziet als een schimmel. Het ontstaat als gevolg van een chemische reactie. In het grondwater zitten heel wat mineralen en chemische stoffen. Wanneer je woning last heeft van opstijgend vocht, komt niet alleen grondwater in de bakstenen terecht, maar ook die mineralen. Die stoffen, waaronder ammoniak en verschillende nitraten, zullen vervolgens reageren met kaliumcarbonaat dat in de bakstenen. Het resultaat is een witte stof die we salpeter noemen.
Witte muurzouten
Een andere mogelijkheid zijn muurzouten. In het grondwater zitten namelijk ook hygroscopische zouten, die net als de mineralen mee met het grondwater in de bakstenen terechtkomen. Die zouten vormen een witte waas op de muren, vooral wanneer het water in het bouwmateriaal opdroogt. Witte muurzouten komen vaak voor wanneer je woning last heeft van opstijgend vocht.
Schimmels op de muren
Tot slot vermelden we ook nog schimmels op de muren. Die ontstaan niet door stoffen die in het grondwater aanwezig zijn, maar wel door schimmelsporen. Die sporen aarden zich uitstekend in vochtige plekken, meestal veroorzaakt door condens aan de oppervlakte van het bouwmateriaal.
De sporen die schimmels produceren om zich voort te planten zijn giftig. Wanneer je ze inademt, ervaar je klachten aan de luchtwegen. Ook vermoeidheid, hoofdpijn en kortademigheid vormen symptomen.
Hoe bestrijd je witte vlekken op de muur?
Gaat het effectief om schimmels, dan moet je de schimmels aan de oppervlakte laten verwijderen met een schimmeldodend middel. Maar daar stopt het natuurlijk niet, je moet ook het onderliggende vochtprobleem aanpakken om vochtproblemen in de toekomst te vermijden.
Wanneer het gaat om salpeter of muurzouten, moet je de witte vlekken eerst zorgvuldig verwijderen. En ook dan geldt dat je vooral het opstijgend of doorslaand vocht een halt moet toeroepen.
Pak het onderliggende vochtprobleem aan
Maar hoe doe je dat, het vochtprobleem zelf aanpakken? Dat hangt af van de aard van het vochtprobleem zelf. Gaat het om opstijgend vocht, dan is een muurinjectie in de meeste gevallen aangewezen. Onze experten boren dan gaten in de aangetaste muur die opgevuld worden met een vochtwerend middel. Eenmaal dat uitgehard is, kan water uit de ondergrond zich niet langer een weg naar boven banen en dus ook geen witte vlekken op de muren meer veroorzaken. Bij opstijgend vocht dat ver gevorderd is, is een onderkapping van de muur mogelijk nodig.
Gaat het om doorslaand vocht, dan heeft de gevel een behandeling nodig. We zullen de gevel dan herstellen en grondig reinigen. Vervolgens voeren we een hydrofuge uit. We vernevelen de bakstenen met een vochtwerende stof die helemaal transparant is. Water komt zo niet meer in contact met het bouwmateriaal en zo kan regenwater niet langer binnendringen.
En schimmels door condens, die los je op door de ruimte goed te verluchten. Is dat niet mogelijk, bijvoorbeeld in een kelder of badkamer zonder raam, dan doe je er goed aan om een mechanisch ventilatiesysteem te installeren. Zo heb je niet alleen altijd frisse lucht in huis, maar moet je ‘s winters ook geen ramen openzetten om schimmels te voorkomen.
Solusio bestrijdt witte vlekken op de muren
Solusio staat paraat om witte vlekken op de muren te verwijderen, of het nu gaat om salpeter, muurzouten of schimmel. En natuurlijk pakken we ook het onderliggende vochtprobleem aan om voor eens en voor altijd komaf te maken met die witte vlekken op de muur.
Dankzij onze jarenlange ervaring en expertise vinden wij voor elk vochtprobleem de meest doeltreffende oplossing. Neem vandaag nog contact met ons op.