Wat zijn hygroscopische zouten?

witte vlekken op de muur

Merk je een witte aanslag op de muren? Dan heb je waarschijnlijk last van hygroscopische zouten. Dat zijn zouten uit de ondergrond die zich een weg gebaand hebben naar de bakstenen van je woning. Dat wijst op opstijgend vocht. Je grootste zorg is dus niet zozeer die witte aanslag, maar wel het onderliggende vochtprobleem. We vertellen je hieronder hoe je die hygroscopische zouten en het vocht in de muren kan bestrijden.

Vochtbestrijding nodig aan uw woning? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis plaatsbezoek

Wat zijn hygroscopische zouten precies?

Hygroscopisch betekent vocht aantrekkend. Hygroscopische zouten zijn dus zouten die vocht aantrekken. Dit soort zouten komt van nature voor in de bodem en zijn op zich niet gevaarlijk.

Wanneer je woning te kampen heeft met opstijgend vocht, kunnen die hygroscopische zouten echter in de muren terechtkomen. Ze uiten zich dan als een witte aanslag op je muren, die we ook wel zoutuitbloei noemen. Ze zijn dan ook niet langer onschuldig, want ze werken het bestaande vochtprobleem in de hand. Dat kan tot ongeveer anderhalve meter boven de grond, zo hoog als het vocht kan optrekken in je woning.

Het is een fabel dat enkel oude woningen getroffen kunnen worden door opstijgend vocht. In de meeste gevallen ontstaat dit vochtprobleem inderdaad wanneer de waterkering van oude woningen niet meer werkt zoals het zou moeten. Maar ook nieuwbouwwoningen kunnen last krijgen van hygroscopische zouten. Het gaat dan om zouten die al aanwezig waren in het bouwmateriaal zelf en die zich een weg naar de oppervlakte gebaand hebben. In dat geval volstaat het gelukkig om de zouten simpelweg af te borstelen.

Waarom zijn hygroscopische zouten gevaarlijk?

Is opstijgend vocht de oorzaak van de hygroscopische zouten, zoals in zo goed als alle gevallen, dan moet je je wel degelijk zorgen maken. Hygroscopische zouten zijn dan namelijk allesbehalve onschuldig. Zoals we eerder zeiden, trekken deze zouten vocht aan. Die zoutkristallen op de muren zullen dus het vochtprobleem alleen maar erger maken.

Wat je kan doen tegen hygroscopische zouten? Afborstelen. Zo haal je de hygroscopische zouten continu van de muuroppervlakte en kunnen ze dus ook geen vocht uit de omgevingslucht meer aantrekken. Het spreekt voor zich dat dit geen structurele oplossing is. Het opstijgend vocht, de oorzaak van het probleem, blijft namelijk nieuwe hygroscopische zouten uit de bodem aanvoeren. Het is als dweilen met de kraan open.

Vochtbestrijding nodig aan uw woning? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis plaatsbezoek

Het grote probleem achter hygroscopische zouten is vocht

Daarom is het van groot belang om het echte vochtprobleem bij de wortel aan te pakken. Niet alleen omdat het de enige manier is om de hygroscopische zouten uit je woning te verjagen, maar ook omdat het opstijgend vocht zelf bijzonder schadelijk is.

  • Opstijgend vocht moet je altijd zo snel mogelijk uit huis verjagen. Enerzijds omdat het de stabiliteit van je woning aantast. Natte, met vocht verzadigde bakstenen worden broos en poreus. Ze brokkelen makkelijker af en dat is geen goed nieuws voor de stabiliteit van dragende muren.
  • Anderzijds creëren die vochtige muren een bijzonder ongezond leefklimaat. De relatieve luchtvochtigheidsgraad zal hoger liggen, wat condens en schimmelproblemen in de hand werkt, en je zal last krijgen van gezondheidsklachten.
  • Vochtproblemen in huis worden gelinkt met ademhalingsproblemen, astma, meer huisstofmijt, keel- en hoofdpijn en vermoeidheid.
  • Schimmels, die hand in hand gaan met vocht, planten zich bovendien voort met schadelijke sporen. Die zijn giftig wanneer je ze inademt. Kortom, opstijgend vocht aanpakken is de enige manier om komaf te maken met hygroscopische zouten.
Vochtbestrijding prijzen behandelingen

Wat is dan een structurele oplossing voor hygroscopische zouten?

Hoe doe je dat dan, opstijgend vocht aanpakken? In het beste geval volstaan muurinjecties. Daarbij worden er gaten in de vochtige muur geboord die opgevuld worden met een vochtwerend middel. Dat product hardt uit en vormt zo een ondoordringbare barrière voor het vocht en de hygroscopische zouten uit de ondergrond.

Wanneer het vochtprobleem zich over meerdere muren verspreidt of te erg is, moeten we de muren mogelijk onderkappen. Daarbij graven we de woning af tot de onderkant van de muren. Onderaan brengen we dan een nieuwe waterkering aan, een folie die water tegenhoudt. Ook op die manier houd je gegarandeerd vocht tegen.

Solusio behandelt je muren tegen hygroscopische zouten

Heb je hygroscopische zouten opgemerkt in je woning? Dan is het belangrijk om ze weg te halen en ook het onderliggende vochtprobleem te verjagen. Gelukkig kunnen de experts van Solusio je verlossen van vocht en hygroscopische zouten met een professionele behandeling.

We komen graag bij je langs voor een gratis vochtdiagnose. Zo kunnen we snel achterhalen wat het vochtprobleem veroorzaakt en een behandeling op maat voorstellen om definitief komaf te maken met vocht in huis.

Contacteer ons voor meer info

Nieuwescheldestraat 1-3
9052 Zwijnaarde

Stuur ons een bericht