Schimmel in huurwoning: wie is verantwoordelijk en hoe te bestrijden?

hoe-zwarte-schimmel-op-muren-verwijderen

Schimmelvorming in een huurwoning is niet alleen vervelend, maar kan ook ernstige gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Het is dan ook belangrijk om die schimmels in huis snel aan te pakken. Maar wie is verantwoordelijk voor schimmelbestrijding in een huurwoning? We vertellen het je hieronder.

Vochtbestrijding nodig aan uw woning? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis plaatsbezoek

Hoe ontstaat schimmel in huis?

Schimmel gedijt in vochtige omgevingen. Dat betekent dat er achter schimmelgroei in huis altijd een vochtprobleem schuilt. Schimmel is helaas dus niet de grootste zorg in je huurwoning. Enkele veelvoorkomende oorzaken van schimmelvorming zijn:

  • Vochtproblemen allerhande: opstijgend vocht of doorslaand vocht, door lekke goten of kapotte gevels, kunnen de vochtigheidsgraad in een woning verhogen en schimmelgroei bevorderen.
  • Onvoldoende luchtcirculatie en ventilatie veroorzaken condensatie op muren en plafonds, waardoor schimmel zich kan ontwikkelen.
  • Slecht onderhoud van de woning kan vochtproblemen veroorzaken, zoals het niet repareren van lekken of het niet tijdig behandelen van vochtige plekken.
  • Structurele problemen: het verkeerd gebruik van verwarmingssystemen of slecht geplaatste isolatie veroorzaakt koudebruggen en kan vochtproblemen in de hand werken, wat op zijn beurt de groei van schimmels bevordert.

Waarom is schimmel in huis gevaarlijk?

Schimmel kan aanzienlijke risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen. De aanwezigheid van schimmel in een huurwoning kan leiden tot:

  • Allergische reacties zoals niezen, jeukende ogen, huiduitslag en ademhalingsproblemen.
  • Langdurige blootstelling aan schimmel kan leiden tot ernstigere luchtwegaandoeningen, zoals astma, bronchitis en infecties aan de luchtwegen.
  • Contact met schimmel kan huidirritatie, roodheid en jeuk veroorzaken, evenals irritatie van de ogen.
  • Mensen met bestaande allergieën of luchtwegaandoeningen kunnen hun symptomen voelen verergeren wanneer ze worden blootgesteld aan schimmel in huis.

Vochtbestrijding nodig aan uw woning? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis plaatsbezoek

Wie is verantwoordelijk voor het bestrijden van schimmel in een huurwoning?

Schimmel in een huurwoning moet dus ten alle koste bestreden worden. Het is gevaarlijk voor je gezondheid en het onderliggende vochtprobleem kan ook structurele schade aan je woning veroorzaken. Maar wie is verantwoordelijk voor het bestrijden van schimmel in een huurwoning?

Verantwoordelijkheden van de huurder

Huurders zijn doorgaans verplicht om hun gehuurde woning schoon en hygiënisch te houden, regelmatig te ventileren en eventuele vochtproblemen te melden aan de verhuurder of het vastgoedbeheerbedrijf.

Verantwoordelijkheden van de verhuurder

Verhuurders zijn verantwoordelijk voor het bieden van een veilige en gezonde leefomgeving. Dit omvat het onderhouden van de woning, het tijdig verhelpen van vochtproblemen en het bestrijden van schimmel.

De verantwoordelijkheid voor schimmelbestrijding in een huurwoning hangt af van de oorzaak van het achterliggende vochtprobleem

Maar wie is dan verantwoordelijk om schimmels te bestrijden in de huurwoning? Dat hangt af van de oorzaak van het vochtprobleem. Schimmel wijst, zoals we eerder al zeiden, op een vochtprobleem. Dat kan vanalles zijn: doorslaand vocht, opstijgend vocht, condensatie of een lekkage bijvoorbeeld. Kortom geldt: is het vochtprobleem te wijten aan de huurder, dan moet de huurder voor de vochtbestrijding opdraaien. Is het de woning zelf die gebreken vertoont, dan moet de verhuurder die oplossen.

Heb je dus schimmel in huis als gevolg van een gebrek aan ventilatie en is er condens ontstaan? Dan kan het twee richtingen uit. Indien de huurwoning uitgerust is met een ventilatiesysteem of er ramen in de ruimte met beschimmelde muren zitten, dan is er sprake van nalatigheid van de huurder. Het probleem had door een juist gebruik van ventilatie vermeden kunnen worden. Is er echter geen manier om de ruimte te ventileren, dan moet de huurder voor de problemen opdraaien. Ook opstijgend vocht, doorslaand vocht en lekkages vallen doorgaans onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het pand.

Ventilatiesysteem installeren

Kan je een vergoeding krijgen van de huiseigenaar voor schimmel in de huurwoning?

Als huurder heb je mogelijk recht op een vergoeding van de huiseigenaar als gevolg van schimmelproblemen, maar dan alleen als de vochtproblemen te wijten zijn aan de woning of de huiseigenaar. Je hebt dan als huurder mogelijk recht op een vergoeding wegens mingenot en mogelijk krijg je ook een vergoeding voor beschadigd meubilair of beschadigde kledij bijvoorbeeld.

Win in elk geval altijd eerst juridisch advies in indien er sprake is van ernstige vochtproblemen als gevolg van de schimmel in je huurwoning of wanneer er schade is aan meubels. Meld het probleem ook altijd zo snel mogelijk aan de verhuurder; hoe langer je wacht met het aanpakken van vochtproblemen, hoe groter ze worden en hoe moeilijker en duurder het is om vocht en schimmel uit de huurwoning te verjagen.

Solusio bestrijdt schimmel in huurwoningen

Heb je last schimmels in de huurwoning? Wie er ook verantwoordelijk is voor de schimmelbestrijding, de schimmels en het onderliggende vochtprobleem moeten in elk geval verholpen worden. De experten van Solusio komen graag bij je langs om alle mogelijkheden te overlopen. Contacteer ons voor vrijblijvend advies en maak een afspraak voor een eerste kennismaking.

Contacteer ons voor meer info

Nieuwescheldestraat 1-3
9052 Zwijnaarde

Stuur ons een bericht