Crepi is een gevelbekleding met heel wat troeven. Je kan crepi gebruiken bij nieuwbouwwoningen voor een strak resultaat of om een bestaande, landelijke woning op een stijlvolle manier te renoveren. Crepi is bovendien waterafstotend, gaat lang mee en voorziet je woning van een laagje extra isolatie.
Maar zelfs crepi kan na verloop van tijd wat aftakelen. Mogelijk vormt er zich wat groenaanslag of duiken er barstjes op in crepi. Kan je crepi dan herstellen of moet je aan vervanging denken? We vertellen je het hieronder.
Wat is crepi precies?
Crepi is een natuurlijk bouwmateriaal. Het is een mengsel van kalk, cement en zand. Het is stevig en heeft een typische korrelstructuur. Crepi wordt ook buitenpleister genoemd. Dankzij zijn waterafstotende kwaliteiten is het vandaag bijzonder populair bij zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. De meeste mensen kiezen voor een typische witte crepi, maar het bouwmateriaal is in meer dan 400 kleuren beschikbaar.
Naast die minerale crepi kan je ook kiezen voor kunstharspleister (synthetische crepi). Bij die crepi werd een silicone aan het mengsel toegevoegd. Daardoor is synthetische crepi extra waterafstotend en zal het ook minder snel barsten vertonen. Kunstharspleister kan enkel in een dunne laag aangebracht worden (doorgaans bij nieuwbouw) terwijl minerale crepi een dikkere laag kan zijn, ideaal om oneffenheden bij oude gevels weg te werken.
Kan crepi hersteld worden?
Crepi kan zeker hersteld worden. Het is dan wel belangrijk om snel te handelen. Enkel kleine scheurtjes in crepi kunnen namelijk hersteld worden.
Heb je een kleine scheur ontdekt in je crepi gevel en is er nog geen vochtschade opgetreden? Dan kan je dat barstje opvullen met kalei of met een speciaal daarvoor ontwikkeld vulmateriaal. Beide materialen hebben vochtwerende eigenschappen. Zo is de barst opgevuld en kan er geen regenwater binnendringen.
Wat bij grote scheuren in crepi?
Is de crepi ernstig beschadigd, dan zal de hele crepi vervangen moeten worden. Grotere scheuren waarlangs al vocht is binnengesijpeld, kan je niet zomaar opvullen met een vulmateriaal. De schade is te groot en het risico op vochtproblemen binnenshuis is te groot.
Moet crepi vervangen worden, dan halen we zorgvuldig de oude crepi weg en gaan we na of er sprake is van vochtschade op de onderliggende bouwmaterialen. Die herstellen we indien nodig. Daarna kan de nieuwe laag crepi aangebracht worden.
Tip: moet je de gevel renoveren? Denk dan altijd aan gevelisolatie. Het isoleren van je gevel verlaagt je energiefactuur drastisch en verhoogt de waarde van je woning aanzienlijk. Gevelisolatie is makkelijk af te dekken met nieuwe crepi.
Bovendien kan je door crepi te combineren met gevelisolatie de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Op die manier krijg je tot de helft van de factuur terugbetaald.
Je kan crepi ook schilderen
Is de crepi enkel wat dof geworden? Dan kan je er ook voor kiezen om je crepi gevel te schilderen. Dat doe je met vochtwerende verf. Dat kan natuurlijk met wit, maar je kan ook voor een andere kleur kiezen.
Zo kan je crepi nog een aantal jaren mee vooraleer je misschien aan een grondigere renovatiebeurt zal moeten denken.
Kan je groenaanslag op crepi verwijderen?
Hebben er zich na verloop van tijd mossen of algen gevestigd op je crepi? Dan kan je die gewoon reinigen. Crepi herstellen is dan niet nodig.
Het is wel belangrijk om crepi op de juist manier te reinigen. Bij minerale crepi is een hogedrukreiniger absoluut uit den bozen. Je zal de crepi dan beschadigen. Bij kunstharstpleister mag je een hogedrukreiniger gebruiken, maar dan wel enkel en alleen met een lage druk. Je doet beter een beroep op een expert om crepi te reinigen. Stoomreiniging is de efficiëntste en veiligste manier om crepi te reinigen.
Tip: bescherm je crepi tegen vochtschade in de toekomst met een hydrofuge
Crepi is van nature sterk en vochtwerend. Maar toch kunnen er zich na verloop van tijd mossen en algen hechten aan de korreltjes in de crepi. Die kan je makkelijk verwijderen door je crepi te reinigen, maar je kan crepi daar ook tegen beschermen. We kunnen de gevel impregneren met een vochtwerend middel dat groenaanslag onmogelijk maakt.
Solusio herstelt crepi in jouw omgeving
Heeft je crepi betere tijden gekend? Dan helpen de experts van Solusio je graag uit de nood. We onderzoeken eerst of er sprake is van een vochtprobleem en daarna herstellen we de beschadigde crepi. Dat doen we op de meest efficiënte manier. Contacteer ons vandaag nog voor een afspraak of meer informatie.