Wat als er vocht in een gemeenschappelijke muur zit? Wie betaalt de kosten?

buitenmuur waterdicht

Vochtproblemen in een gemeenschappelijke muur tussen twee aangrenzende woningen kunnen leiden tot spanningen tussen buren en roepen vaak vragen op over wie verantwoordelijk is voor de kosten van reparatie. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de kwestie van vocht in gemeenschappelijke muren, de mogelijke oorzaken ervan en wie doorgaans verantwoordelijk is voor het financieren van de noodzakelijke reparaties.

Last van vocht in de kelder? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis vochtdiagnose

Wat veroorzaakt vochtproblemen in gemeenschappelijke muren?

Voordat we de verdeling van kosten bespreken, is het essentieel om te begrijpen wat vochtproblemen in gemeenschappelijke muren kan veroorzaken:

  • Lekkende leidingen, slecht geïnstalleerde dakbedekking of zelfs scheuren in de buitenmuur kunnen waterinfiltratie veroorzaken.
  • Als een van de woningen onvoldoende wordt geventileerd, kan condensatie ontstaan, wat resulteert in vochtschade aan de gemeenschappelijke muur.
  • Opstijgend vocht: grondwater kan door de fundering omhoog trekken en vocht in de gemeenschappelijke muur introduceren.
  • Doorslaand vocht: regenwater sijpelt binnen in de muur via spleten in de bakstenen of voegen.

Wie is verantwoordelijk voor het aanpakken van vocht in een gemeenschappelijke muur?

De verantwoordelijkheid voor het aanpakken van vochtproblemen in een gemeenschappelijke muur is niet altijd even rechtlijnig. Je moet rekening houden met verschillende factoren.

De oorzaak van het vocht verraadt de schuldige

Als het vochtprobleem het gevolg is van nalatigheid of acties van een van de buren, kan die persoon doorgaans verantwoordelijk worden gehouden voor de kosten. Het moet dan wel duidelijk vastgesteld worden hoe het vocht ontstaan is en wie er dus verantwoordelijk voor is.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Als het probleem zich voordoet als gevolg van normale slijtage of een niet te wijten is aan een specifieke handeling van een van de eigenaren, kan de verantwoordelijkheid vaak worden gedeeld. De buren delen de kosten dan en komen tot een gezamenlijke oplossing.

Doe een beroep op de verzekering

Vaak dekt de brandverzekering de kosten voor vochtschade aan een buitengevel. In andere gevallen kan een aansprakelijkheidsverzekering van pas komen. Indien jij of je buur per ongeluk nalatig zijn geweest en er daardoor vochtschade is ontstaan, dan is een deel van de kosten in ieder geval verhaalbaar. Kijk de polissen dus na.

De eigendomsovereenkomst geeft soms uitsluitsel

In sommige gevallen staat in de eigendomsovereenkomst neergepend wie verantwoordelijk is voor de muur van aangrenzende panden of voor gemeenschappelijke muren. Het is belangrijk om die overeenkomst zorgvuldig te raadplegen.

Last van vocht in de kelder? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis vochtdiagnose

Probeer tot een gezamenlijke oplossing te komen

Bij geschillen over vochtproblemen in gemeenschappelijke muren is het raadzaam om eerst te proberen tot een vreedzame overeenkomst te komen. Een goed gesprek tussen beide partijen kan helpen bij het vaststellen van verantwoordelijkheden en dus ook wie moet opdraaien voor de kosten. Kom je er maar niet uit, dan is het raadzaam om juridisch advies in te winnen.

Laat het vochtprobleem in gemeenschappelijke muren in geen geval aanslepen

Vocht in de muur kan aanzienlijke risico’s en schade met zich meebrengen, zowel voor de structuur van een gebouw als voor de gezondheid van de bewoners. Het is dan ook belangrijk om vocht in gemeenschappelijke muren snel aan te pakken, ook al komen er misschien vervelende gesprekken bij kijken.

Vochtige omstandigheden in de muur vormen een ideale voedingsbodem voor schimmelgroei. Schimmelsporen verspreiden zich door de lucht en veroorzaken gezondheidsproblemen, waaronder allergieën, astma, en luchtweginfecties. Vochtproblemen zullen de luchtkwaliteit in huis verslechteren. Dat leidt dan weer tot onaangename geurtjes.

Waterinfiltratie in muren kan bovendien ernstige structurele schade aan je woning veroorzaken, zoals houtrot en corroderende metalen structuren. Indien isolatiematerialen getroffen worden door het vocht, zullen ze niet meer efficiënt werken en dat merk je op je energiefactuur. Kortom, vochtproblemen in muren moeten serieus worden genomen.

Hoe kan het vocht in een gemeenschappelijke muur bestreden worden?

Wanneer het vocht in een gemeenschappelijke binnenmuur zit, dan kunnen we dat op diverse manieren oplossen. De oorzaak van het vocht bepaalt de behandelingsmethode.

  • Bij opstijgend vocht helpt een muurinjectie vaak. Er wordt dan een waterafstotend middel in de gemeenschappelijke muur geïnjecteerd dat grondwater tegenhoudt.
  • Ligt een gebrekkige gevel aan de bron van het probleem? Dan is een hydrofuge aan te raden, nadat de barsten en scheuren eerst hersteld worden natuurlijk. De gevelstenen worden dan bekleed met een transparante beschermlaag die water afweert.
Opstijgend vocht

Solusio bestrijdt vocht, ook in gemeenschappelijk muren

Om vocht in een gemeenschappelijke muur te bestrijden, moet je een vochtexpert inschakelen. De vakmannen van Solusio komen graag bij je langs om het vochtprobleem in huis grondig te onderzoeken. We gaan na hoe het vocht de gemeenschappelijke muur precies is binnengekomen en stellen vervolgens een gepast behandelplan op. Nadat wij het probleem hebben aangepakt, is je huis terug vochtvrij.

Benieuwd naar meer? Neem vandaag nog contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Contacteer ons voor meer info

Nieuwescheldestraat 1-3
9052 Zwijnaarde

Stuur ons een bericht