Huiszwam herkennen en oplossen? Wat te doen?

Last van huiszwam

Heb je huiszwammen opgemerkt in je woning? Slecht nieuws: dan heb je met een vochtprobleem te maken. Huiszwammen kunnen namelijk enkel groeien op vochtige muren en plafonds. Je moet dus niet alleen de huiszwam bestrijden, maar ook het vochtprobleem bij de wortel uitroeien. Hoe je huiszwammen kan bestrijden en waar je allemaal rekening mee moet houden, lees je hier.

Wat is de oorzaak van de huiszwam?

Huiszwammen kunnen alleen ontstaan wanneer een of meerdere muren met vochtproblemen te kampen hebben. Merk je huiszwammen in de kelder, de bergruimte, de badkamer of een andere ruimte, dan moet je dus een vochtexpert contacteren. De huiszwam zelf is namelijk slechts het gevolg, de oorzaak ligt bij vocht.

Doorgaans ontstaan huiszwammen door condens. Daarom komen huiszwammen vooral voor in natte ruimtes. In die ruimtes hangt veel waterdamp in de lucht, bijvoorbeeld na het nemen van een douche of het bereiden van een maaltijd. Die waterdamp slaat vervolgens neer op koude oppervlaktes zoals ramen, spiegels, muren of plafonds. Daar ontstaan vochtdruppels die zich inwerken in het bouwmateriaal en vochtplekken vormen. En het zijn die vochtplekken die de ideale voedingsbodem vormen voor huiszwammen.

Verder komen huiszwammen ook voor in ruimtes die gebrekkig geïsoleerd zijn, weinig licht krijgen en waar de luchtvochtigheid hoog ligt omdat er niet verlucht kan worden. Huiszwammen voeden zich met mineralen in het bouwmateriaal en komen vooral voor op houten constructies. Daarom vind je ook huiszwammen in de kelder en op de zolder.

Is de huiszwam gevaarlijk?

Huiszwammen zijn allesbehalve onschuldig. De zwammen verspreiden zich namelijk met schimmeldraden die tot diep in het bouwmateriaal kunnen doordringen. Daarnaast voeden ze zich ook met het hout waarop ze groeien waardoor het hout minder sterk wordt. Dat kan gevaarlijke situaties met zich meebrengen, vooral wanneer de huiszwammen op dragende steunbalken groeien.

Daarnaast is ook het onderliggende vochtprobleem niet onschuldig. Vochtige bakstenen verliezen hun stabiliteit en lokken eveneens schimmels. Die schimmels planten zich voort met schadelijke sporen die klachten aan de luchtwegen kunnen veroorzaken. Huiszwammen, vocht en schimmels ben je dus liever kwijt dan rijk.

Vochtbestrijding of huiszwambestrijding nodig in huis? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis vochtdiagnose

Hoe ziet een huiszwam eruit?

Een huiszwam is erg makkelijk te herkennen, maar dan enkel wanneer de huiszwam volledig ontwikkeld is. De huiszwam bestaat uit een vlek van bruine lagen met witte randen. Die vlek kan tot wel twee centimeter dik worden. Aan de uiteindes kan je witte schimmeldraden zien die zich als een spinnenweb over de muur verspreiden.

In een beginstadium is de huiszwam moeilijk te zien, maar je kan wel een specifieke, doffe geur opmerken. Later verschijnen de zwamlichamen dan.

Zwammen ontstaan vooral in ruimtes met weinig licht waar vocht in de lucht hangt en die slecht verlucht worden. Je vindt de huiszwam vooral in badkamers, keukens, kelders, zolders, bergruimtes en ook in houten tuinhuizen komen ze vaak voor.

Hoe kan je de huiszwam bestrijden?

Er zijn middeltjes op de markt die je kan kopen in doe-het-zelfzaken, maar helaas werken die onvoldoende diep in. Dergelijke middeltjes verwijderen enkel de zwamlichamen, maar zijn niet sterk genoeg om de schimmeldraden die zich dieper in het hout of bouwmateriaal bevinden te bestrijden. Daardoor zullen de huiszwammen snel terugkomen.

Pak het onderliggende vochtprobleem aan

Bovendien is het essentieel om het vochtprobleem zelf aan te pakken. Doe je niets aan de hoge luchtvochtigheid in de ruimte, dan zullen schimmels en huiszwammen er blijven groeien.

Gaat het om condens, dan is het essentieel om de ruimte te verluchten. Kan dat niet, bijvoorbeeld in een kelder of in een badkamer zonder raam, dan raden we aan om een mechanisch ventilatiesysteem te installeren. Enkel zo kan je voor eens en voor altijd komaf maken met de huiszwammen.

Het vocht in de muur kan ook andere oorzaken hebben. Groeien de huiszwammen onderaan de muur, dan is er mogelijk sprake van opstijgend vocht. Water uit de ondergrond is er dan in geslaagd om door te dringen in de bakstenen. Dat kan gebeuren wanneer de waterkering niet meer werkt naar behoren. Muurinjecties bieden dan de oplossing. In kelders is vaak een kelderbekuiping aan de orde.

Wat kost huiszwambestrijding?

Hoeveel huiszwambestrijding komt, hangt af van de omvang van het vochtprobleem. We kunnen je pas een offerte bezorgen na een grondige inspectie. Enkel dan kunnen we met zekerheid zeggen wat de oorzaak van het vochtprobleem is en hoe we het kunnen aanpakken. Dat kan behoorlijk verschillend zijn.

  • Gaat het om opstijgend vocht? Dan is muurinjectie nodig, of mogelijk een onderkapping van de muur.
  • Is condensatie de stoorzender? Dan dringt zich een ventilatiesysteem op.
  • Bevinden de huiszwammen en het vocht zich in de kelder? Dan zal een kelderdichting en eventueel kelderventilatie het probleem verhelpen.

De oorzaak van het probleem bepaalt de behandeling. En elke behandeling heeft een ander prijskaartje. Neem daarom contact met ons op zodat we een juiste diagnose kunnen stellen.

Solusio bestrijdt huiszwam in je woning

Heb je te kampen met huiszwam? Dan is het belangrijk om snel in actie te schieten. Hoe sneller je een expert laat langskomen om de huiszwam te bestrijden, hoe makkelijker ze weg te krijgen zijn. Het is echter vooral belangrijk om ook de oorzaak van het probleem aan te pakken.

Solusio helpt je om vocht en huiszwammen te bestrijden. Zo woon je in een gezonde leefomgeving en voorkom je schade aan je woning. Contacteer ons voor vrijblijvend advies en maak een afspraak.

Contacteer ons voor meer info

Nieuwescheldestraat 1-3
9052 Zwijnaarde

Stuur ons een bericht