www.solusio.be

Hoe zelf een waterlek opsporen?

hoe-zwarte-schimmel-op-muren-verwijderen

Een waterlek kan een ware nachtmerrie zijn voor huiseigenaren. Naast het verspillen van kostbaar water, kan het lek leiden tot aanzienlijke waterschade en hoge reparatiekosten. Het vroegtijdig opsporen van een waterlek is essentieel om onnodige schade te voorkomen en om je waterrekening onder controle te houden. In dit artikel gaan we dieper in op hoe je zelf een waterlek kan opsporen met behulp van enkele eenvoudige, maar effectieve technieken.

Vochtbestrijding nodig aan uw woning? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis plaatsbezoek

Een waterlek opsporen doe je beter zo snel mogelijk

Het is van cruciaal belang om een lek zo snel mogelijk aan te pakken om verschillende redenen:

Voorkomen van waterschade

Waterlekken kunnen geleidelijk schade aanrichten aan je huis waardoor hoge kosten voor vochtbestrijding nodig kunnen blijken. Als een lek onopgemerkt blijft, kan het water zich verspreiden naar andere delen van de woning, zoals muren, vloeren, plafonds en houten constructies. Vochtige materialen kunnen rotten of structurele problemen veroorzaken. Door een lek snel aan te pakken, kan je de omvang van de waterschade beperken en dure reparaties voorkomen.

Besparen van water en geld

Een lek kan natuurlijk leiden tot aanzienlijke waterverspilling. Zelfs een klein lek kan op de lange termijn aanzienlijke hoeveelheden water verspillen en je waterrekening de hoogte injagen.

Water is ook een waardevolle natuurlijke hulpbron die niet onnodig verspild moet worden. Het vroegtijdig aanpakken van lekken helpt bij het behouden van waterreserves en het verminderen van de druk op lokale watervoorzieningen.

Lekken zijn broeihaarden voor schimmels

Natte muren zijn goede vrienden met schimmels en bacteriën. Dat is niet zonder gevaar. Schimmels zullen de luchtkwaliteit in huis aantasten en kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken. Door snel actie te ondernemen, kan je de kans op gezondheidsrisico’s verminderen.

Door lekken snel te repareren en waterschade te voorkomen, behoud je bovendien de waarde van je huis. Vocht- en schimmelproblemen ziet niemand graag.

Controleer de watermeter

Voordat je op zoek gaat naar een waterlek, is het belangrijk om te weten of er daadwerkelijk water wordt verspild. Een goede manier om dat te controleren, is door de watermeter te inspecteren. Zorg ervoor dat er geen water wordt gebruikt in je huis en lees de watermeter af. Kom na een paar uur terug en lees de meter opnieuw af. Als de meterstand is veranderd, duidt dat op een lek in je watersysteem.

Waterdrukfluctuaties wijzen op een lek

Een andere aanwijzing voor een mogelijk waterlek is een onverklaarbare fluctuatie in de waterdruk. Als de waterdruk in je leidingen ongewoon laag is, kan dat wijzen op een lek in het systeem. Houd de waterdruk in de gaten en let op eventuele plotse dalingen of schommelingen.

Inspecteer zichtbare leidingen en kranen

Begin je zoektocht naar het lek door alle zichtbare leidingen en armaturen te inspecteren. Controleer de leidingen onder de gootsteen, achter de wasmachine, en rondom het toilet. Let op tekenen van vocht, zoals waterdruppels, verkleuringen of schimmelgroei. Een zichtbaar natte plek kan een aanwijzing zijn voor een verborgen lek.

Vochtbestrijding nodig aan uw woning? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis plaatsbezoek

Testen om lekken op te sporen

De kleurentest

Een kleurentest is een eenvoudige en snelle manier om te controleren op lekken in het spoelmechanisme van het toilet. Er kunnen zo flink wat liters per dag verloren gaan. Voeg een paar druppels voedingskleurstof toe aan het water in het waterreservoir van het toilet. Wacht vervolgens enkele minuten zonder het toilet door te spoelen. Als de kleur in de toiletpot verschijnt, heb je een lek in het spoelmechanisme dat gerepareerd moet worden.

Een lekdetectieapparaat

Er zijn diverse lekdetectieapparaten op de markt die je kunnen helpen bij het opsporen van verborgen lekken. Een van de meest gebruikte is een akoestisch lekdetectieapparaat dat geluidsgolven gebruikt om het geluid van lekkend water te lokaliseren. Deze apparaten hebben wel een wisselend succes en zijn niet altijd betrouwbaar.

Ventilatiesysteem installeren

Doe een beroep op de diensten van een vochtexpert

Als je echter niet zeker bent van je vaardigheden of het lek te omvangrijk is, is het raadzaam om een professionele loodgieter in te schakelen. Het vroegtijdig detecteren en repareren van een waterlek zal niet alleen je portemonnee, maar ook je woning beschermen.

Bij Solusio hebben we bakken ervaring met lekken en vochtproblemen. We komen graag langs om uit te zoeken waar dat lek precies vandaan komt, hoe het gedicht kan worden en we behandelen de eventuele waterschade of vochtproblemen als gevolg van het lek. Zo woon je snel terug in een gezonde, waterdichte woning. Neem vandaag nog contact met ons op.

Contacteer ons voor meer info

Nieuwescheldestraat 1-3
9052 Zwijnaarde

Stuur ons een bericht