Crepi steekt je woning letterlijk in een nieuw jasje. Denk je eraan om je woning te renoveren met crepi, dan raden we je aan om meteen ook de buitengevel te isoleren. Of ben je van plan om je buitengevels te isoleren, dan is crepi de ideale gevelbekleding. Crepi en gevelisolatie gaan met andere woorden hand in hand.
Maar welke isolatie gebruik je het beste wanneer je de gevel wil bekleden met crepi? We vertellen je het hieronder.
Waarom isoleer je beter onder crepi?
Je hoeft de gevel niet te isoleren wanneer je crepi wil aanbrengen. Crepi kan perfect op de gevel zelf aangebracht worden. Je hebt daarbij de keuze uit minerale crepi of synthetische crepi, waarbij kunsthars aan de mengeling toegevoegd werd. Het voordeel van minerale crepi is dat je het in dikke lagen kan aanbrengen, ideaal om oneffenheden in de gevel weg te werken. Synthetische crepi is daarentegen water- en krasbestendig. Je krijgt daardoor niet te maken met algen, mossen of ander vuil op de crepi.
Maar toch is het een goed idee om tussen de gevel en de crepi een laag isolatie te voorzien. Gevelisolatie is namelijk bijzonder efficiënt. Je zal je energiefactuur flink zien dalen en de waarde van je woning stijgt.
In tijden dat EPC-scores ook zwaarder doorwegen bij de verkoop van een huis raden we gevelisolatie dus zeker aan bij de uit te voeren werken.
Je hoeft ook geen werken aan de binnenkant van je woning uit te voeren. De buitengevel isoleren gaat snel, je verliest geen ruimte en je hebt de investering snel terugverdiend. En een bijkomend voordeel is dat die isolatielaag ook een geluiddempende werking heeft. Zo heb je ook minder last van voorbij zoevende auto’s of luide grasmachines, haagscharen of ander lawaai in de buurt.
Hoe gaat dat in zijn werk, isoleren in combinatie met crepi?
Crepi aanbrengen in combinatie met gevelisolatie gaat behoorlijk snel. Maar de werken vereisen wel enige expertise.
1. De gevel voorbereiden op isolatie en crepi
Eerst en vooral moet de gevel grondig gereinigd worden. Eventuele scheuren of barsten moeten ook hersteld worden. We kunnen de werken enkel succesvol uitvoeren wanneer de gevel mooi egaal is. Dat geldt zeker wanneer je alleen crepi aanbrengt, zonder isolatie. De crepi kan zich namelijk enkel hechten aan effen en gereinigde oppervlaktes.
Isolatie op de gevel aanbrengen
Daarna brengen we de isolatielaag aan. De dikte van de isolatie bepaal je helemaal zelf, maar in het algemeen zal die laag tussen de 6 en 12 centimeter dik zijn. Meestal gebruiken we EPS-platen, maar ook neopor-isolatie is gebruikelijk.
Crepi aanbrengen op de gevel
Doorgaans werken we met een bewapening en profielen. Zo kan de crepi zich extra goed hechten op de gevel en is het geheel stevig en sterk. We brengen bovendien altijd een voorstrijkproduct aan op de gevel, een soort tussenlaag of primer waardoor de crepi zich extra goed kan hechten.
En tot slot brengen we de sierpleister aan. Dat kan minerale of synthetische crepi zijn. Je hoeft overigens niet voor de klassieke witte crepi te kiezen, er bestaan meer dan 400 verschillende kleuren. Je bepaalt ook of je een gladde of korrelige crepi wil en hoe dik die korrels mogen zijn.
Hoeveel kost crepi en isoleren onder crepi?
Crepi is een relatief budgetvriendelijke gevelbekleding. Kies je ervoor om je gevel te bekleden met crepi zonder isolatie, dan moet je rekenen op een prijs tussen de 45 en 75 euro per m².
We raden je echter aan om tegelijk ook te isoleren. Je betaalt dan tussen de 100 en 150 euro per m². Dat is een zekere investering, maar je spaart op termijn wel geld uit. En zoals we eerder zeiden, stijgt de waarde van je woning ook.
Welke factoren bepalen de precieze prijs van de gevelisolatie? De isolatiesoort en de dikte van de isolatielaag. Aan elke soort isolatie hangt een ander prijskaartje. Hoe meer isolatie je bovendien nodig hebt, hoe meer je zal moeten betalen.
Is crepi onderhoudsvriendelijk?
Crepi is een onderhoudsvriendelijke gevelbekleding. Wanneer je vuil of groenaanslag op de crepi opmerkt, volstaat het doorgaans om de hogedrukreiniger in te zetten. We raden je dan wel aan om de druk van de waterstraal te beperken om geen schade te veroorzaken. Synthetische crepi heeft het voordeel extra waterafstotend te zijn, waardoor het nog onderhoudsvriendelijker is dan minerale crepi.
Voorkomen is echter beter dan genezen. We raden altijd aan om na het plaatsen van de crepi met isolatie ook een beschermende hydrofuge te laten uitvoeren. Onze experts behandelen de crepi dan met een hydrofoob middel. De crepi wordt zo helemaal waterafstotend. Vuil spoelt gewoon weg en mossen noch algen vinden op jouw gevel een geschikte voedingsbodem. Die witte crepi gevel blijft zo jarenlang in perfecte toestand verkeren.
Solusio brengt crepi met isolatie aan
De experten van Solusio hebben bakken ervaring met het aanbrengen van crepi en isolatie. Onze vakmannen steken je woning met veel plezier in een nieuw jasje. Dankzij de combinatie van crepi en isolatie ziet je woning er niet alleen als nieuw uit, je zal ook flink besparen op je energiefactuur en de waarde van je woning zal stijgen. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.