De kimnaad, de plek waar de keldermuren en keldervloer samenkomen, is extra gevoelig voor vochtproblemen. Het is de eerste plek waarlangs water kan binnenglippen in je kelder. Ben je er vroeg bij, dan kan je het vochtprobleem in de kelder gelukkig in de kiem smoren. Dat doe je met een kimnaadinjectie. Hoe dat precies gebeurt en waar je allemaal rekening mee moet houden, lees je hieronder.
Waarom treden lekkages in de kelder op via de kimnaad?
De kelder is bijzonder gevoelig voor vochtproblemen aangezien de hele ruimte omgeven wordt door vochtige grond. De zwakste plek van de kelder is de kimnaad, waar de keldermuren rusten op de betonnen keldervloer. Daar treden vaak de eerste vochtproblemen op.
Dat komt omdat beton en andere bouwmaterialen lichtjes kunnen krimpen of uitzetten door temperatuurverschillen. Daarom is het mogelijk dat na verloop van tijd de bakstenen muren niet meer helemaal precies aansluiten op de keldervloer. Kleine scheurtjes en kiertjes zijn voldoende om op termijn vochtproblemen te veroorzaken.
Andere redenen waarom vocht kan binnensijpelen via de kimnaad zijn simpelweg constructiefouten of slijtage. Vochtproblemen in de kelder zijn dan ook bijzonder gangbaar. Dat betekent echter niet dat je niet snel in actie moet schieten.
Waarom zijn lekkages van de kimnaad gevaarlijk?
Vochtproblemen moet je altijd zo snel mogelijk aanpakken. Dat geldt dus ook voor lekkages van de kimnaad.
- Ten eerste kan vocht in de kelder de muren minder stevig maken. Vochtige bakstenen kunnen namelijk afbrokkelen of verzakken wanneer ze helemaal verzadigd zijn. Dat vermijd je natuurlijk liever.
- Verder brengt dat vocht ook een verhoogde luchtvochtigheid en schimmels met zich mee, beide veroorzaken klachten aan de luchtwegen. Ook je gezondheid zal je dus dankbaar zijn wanneer je een vochtexpert contacteert.
De kimnaad injecteren verlost je van het vochtprobleem
Om de vochtproblemen een halt toe te roepen voordat de schade onomkeerbaar is, kan je de kimnaad laten injecteren. Dit leidt ertoe dat de kimnaad weer 100% waterdicht wordt gemaakt en terug net zo sterk is al het hoort te zijn. Op deze manier kan vocht geen toegang meer krijgen via de kimnaad.
De kimnaad, wanden en vloer zijn na de behandeling geheel hersteld en terug sterk en weerbaar. Deze methode kan zowel van binnenuit als buitenaf toegepast worden, maar in bestaande kelder zal van binnen uit gemakkelijker zijn.
Een bijkomend voordeel van injectie is dat het metselwerk kan blijven ademen door de damp-open eigenschappen van de gebruikte injectiemiddelen, dit zorgt ervoor dat de kimnaad zeer snel kan uitdrogen.
Hoe werkt een kimnaad injectie?
Een kimnaad injectie is bijzonder efficiënt indien ze juist uitgevoerd wordt. Onze experts gaan als volgt te werk.
- Eerst en vooral moeten we er zeker van zijn dat het vochtprobleem in de kelder zich beperkt tot de kimnaad. Dringt het vocht ook via andere plekken binnen, dan moeten we andere behandelingen gebruiken.
- Is enkel de kimnaad het probleem? Dan zullen we gaten boren net boven de kimnaad, in een diagonale lijn. Die vullen we op met een hydrofoob middel onder hoge druk.
- Zo worden alle scheurtjes die water doorlaten opgevuld. Dat middel hardt uit en maakt de muur terug volledig waterafstotend.
- Zo kan er dus ook geen water meer binnendringen in de kelder via de kimnaad.
Wat als een kimnaad injectie niet voldoende is?
Het is heel belangrijk om niet zomaar zelf een kimnaadinjectie uit te voeren. Vochtproblemen in kelders zijn namelijk heel complex. Onze vakmannen kunnen de precieze bron van het vocht lokaliseren en nagaan of er nog andere factoren spelen. Er zijn namelijk duizend en een manieren om vocht uit de kelder te verjagen.
Is het vochtprobleem in de kelder te ernstig, door een hoge grondwaterdruk bijvoorbeeld, dan zijn grotere middelen nodig. Een kimnaad injectie zal dan niet volstaan. We moeten in dat geval eerder denken aan een kelderbekuiping. Daarbij wordt de kelder opnieuw bekleed met verschillende lagen van een waterdicht cementmengsel. Dat heet men een kelderbekuiping.
Staat er vaak water in de kelder? Dan is een kelderdrainage mogelijk aan de orde. Er wordt onder die bekuiping dan een subtiel pompsysteem geïnstalleerd.
In bijna elke kelder is er sprake van condensatie. Aangezien kelderruimtes doorgaans niet verlucht kunnen worden, stijgt de relatieve luchtvochtigheidsgraad er waardoor er condens op de muren en plafonds ontstaat. Die kunnen tot vocht- en schimmelproblemen leiden. Is dat het geval, dan raden we aan om een mechanische ventilatiesysteem te installeren. Dat is overigens ook een goed idee in de rest van je woning. Wat het vochtprobleem ook is, onze experts komen graag bij je langs om de meest efficiënte behandeling uit te dokteren.
Solusio maakt je kimnaad terug waterdicht
Komt er water binnen in de kelder via de kimnaad? Dan nodig je het beste zo snel mogelijk een expert uit om een kimnaad injectie uit te voeren. De vakmannen van Solusio komen graag langs om de precieze oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen. Zo weten we of er meer aan de hand is dan een lekkende kimnaad alleen en kunnen we een gepaste behandeling opstellen. Contacteer ons vandaag nog voor meer informatie en maak een afspraak.