Hoe verlucht je een kelder het beste?

Vocht in de kelder

Kelders worden jammer genoeg vaak door vochtproblemen getroffen. Condensatie en het omringende grondwater kunnen flink wat schade berokkenen. Dat kan je deels vermijden en oplossen door je kelderruimte goed te verluchten. Helaas hebben de meeste kelders geen ramen. Hoe doe je dat dan, je kelder verluchten?

Vochtbestrijding nodig aan uw woning? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis plaatsbezoek

De kelder heeft verluchting nodig

Een ruimte zonder ramen heeft extra nood aan verluchting. Het is alleen niet makkelijk om een dergelijke ruimte op een natuurlijke manier verlucht te krijgen.

Omdat kelders doorgaans geen ramen hebben, blijft dezelfde lucht er hangen. Dat is niet onschadelijk. De luchtvochtigheid stijgt er dan al snel. Er hangt meer waterdamp in de lucht en die kan geen kanten uit. Wanneer al die waterdamp in contact komt met de koude muren en plafonds van de kelder, treedt condensatie op. De waterdamp keert dan terug naar zijn vloeibare toestand, met als gevolg dat er kleine waterdruppeltjes aan de muren en het plafond hangen te bengelen. Dat water dringt binnen in de pleister en de bouwmaterialen, met vochtplekken tot gevolg. Heel vaak gaat dit probleem gepaard met schimmels of zelfs kelderzwammen. De kelder heeft dus absoluut verluchting nodig.

Wanneer je de kelder verlucht of ventileert, wordt die waterrijke lucht vervangen door droge buitenlucht. Er kan zich dan geen condens meer vormen.

Maar in de kelder liggen nog meer problemen op de loer

Condensatie is helaas niet de enige manier waarop vocht zich een weg naar je kelder kan banen. De kelder is de ruimte in huis die het meest gevoelig is aan vochtproblemen. Niet alleen door condens, maar ook door de vochtige grond die de hele kelder omringt. Het grondwater kan langs alle kanten de kelder binnen. Daar zijn de muren normaal gezien tegen beschermd, maar vocht in de kelder is bijna onvermijdelijk op lange termijn.

Daarnaast is het mogelijk dat er zich barstjes in de muren of voegen van de keldermuur of keldervloer hebben gevormd. Ook daarlangs kan water binnen in de kelder. De gevolgen zijn niet min: vochtplekken, afbrokkelende bouwmaterialen, schimmelvorming en een ongezonde leefomgeving.

Vochtbestrijding nodig aan uw woning? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis plaatsbezoek

Hoe kan je een kelder zonder ramen verluchten?

Om een vochtige kelder door condensatie te voorkomen, moet je de kelder voldoende verluchten. Het feit dat de meeste kelders geen ramen hebben, bemoeilijkt de situatie natuurlijk. De oplossing hoef je gelukkig niet al te ver te zoeken. Een mechanisch ventilatiesysteem neemt de klus makkelijk van je over. Zo wordt vochtige lucht naar buiten afgevoerd en komt er frisse lucht naar binnen.

Vochtbestrijding prijzen behandelingen

Welke soorten ventilatiesystemen zijn er om de kelder te verluchten?

Mechanische ventilatiesystemen bestaan in alle vormen en maten en er zijn heel wat verschillende merken die ventilatiesystemen aanbieden. Ze vallen onder te verdelen in drie categorieën (B, C en D – waarbij A voor natuurlijke ventilatie of verluchting staat). Tegenwoordig worden enkel nog de systemen C en D geïnstalleerd.

Bij het ventilatiesysteem C wordt de lucht op een natuurlijke manier aangevoerd en op een mechanische manier afgevoerd. In de praktijk zie je roostertjes in de ramen of de muren bevestigd. Daarlangs komt de lucht dus naar binnen. Daarnaast is er nog een ventilatieschacht met een ventilator die de lucht naar buiten zuigt. Zo verdwijnt de waterdamp uit de lucht en kan er zich dus geen condensatie in de kelder vormen.

Het nadeel van het ventilatiesysteem C is dat de lucht die binnenkomt niet opgewarmd wordt. In de winter kan dat in bepaalde gevallen voor een onaangenaam gevoel vormen. Een groot verschil op de energiefactuur zal je wel niet merken, want droge lucht warmt heel wat sneller op dan met vocht verzadigde lucht.

De meest complexe ventilatiesystemen zijn die van het type D. Daarbij wordt de lucht mechanisch aan- en afgevoerd via roostertjes. Het grote voordeel is dat de lucht voorverwarmd wordt met de warmte van de afgevoerde lucht. Dat systeem van warmterecuperatie houdt het ventilatiesysteem van het type D voordelig en groen. Met ventilatiesysteem D heb je eveneens geen last van geluidshinder van buiten en er kunnen filters toegevoegd worden die bijvoorbeeld pollen wegfilteren.

Solusio helpt je de kelder te verluchten

Heb je last van een vochtige kelder en ben je op zoek naar een verluchtingssysteem? Dan ben je bij Solusio aan het juiste adres. We komen graag bij je langs om alle mogelijkheden te overlopen en je kelder te verluchten. We vertellen je alles over ventilatiesystemen en wat je kan verwachten.

Contacteer ons voor vrijblijvend advies en maak een afspraak voor een eerste kennismaking. We inspecteren dan de kelder en werken aan een efficiënte oplossing.

Contacteer ons voor meer info

Nieuwescheldestraat 1-3
9052 Zwijnaarde

Stuur ons een bericht