Hoe herken je waterinfiltratie?

Vocht in de kelder

Water is de eeuwige vijand van je woning. Van het bouwproces tot lang daarna, water kan altijd roet in het eten gooien. Waterinfiltratie kan gebeuren via de ondergrond, langs de buitenkant van je woning of zelfs van binnenin. Hoe dan ook, waterinfiltratie moet je altijd snel aanpakken om structurele schade aan je woning te vermijden. Maar hoe herken je waterinfiltratie? Je leest het hieronder.

Vochtbestrijding nodig aan uw woning? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis plaatsbezoek

Op welke manieren kan water infiltreren in je woning?

Water is een continue dreiging voor je woning. Het kan op oneindig veel manieren binnensijpelen in je woning. Alle vormen van waterinfiltratie vallen grofweg in drie categorieën te verdelen.

Waterinfiltratie langs de ondergrond

Ten eerste is er opstijgend vocht, de klassieke vorm van waterinfiltratie waaraan iedereen denkt wanneer we het over vochtproblemen hebben. Dit soort waterinfiltratie ontstaat wanneer het water uit de ondergrond in rechtstreeks contact komt met de bakstenen van je woning. Dat wordt normaal gezien voorkomen door een waterkering, een soort kunststoffolie die als barrière dient, maar die folie kan kapot of versleten geraken (of bij oudere woning zelfs afwezig zijn). Het kwaad is dan al snel geschied.

Waterinfiltratie door condensatie

De meest voorkomende vorm van waterinfiltratie is echter condens. In ruimtes waar veel waterdamp in de lucht hangt, zoals de keuken en de badkamer, komt dit probleem erg vaak voor. Wanneer die ruimtes niet voldoende verlucht worden, slaat de damp neer op de muren, met waterinfiltratie tot gevolg. Schimmelvorming gaat vaak met dit soort waterinfiltratie gepaard.

Waterinfiltratie via de schil van je woning

En tot slot is er nog doorslaand vocht. De waterinfiltratie gebeurt hier langs de buitenkant van je woning. Door scheurtjes in de gevelstenen, barstjes in de voegen, langs kiertjes tussen ramen en muur of tussen het dak kan er eveneens water naar binnen infiltreren. De waterinfiltratie manifesteert zich dan meestal bovenaan de muur, terwijl opstijgend vocht onderaan de muur zichtbaar wordt.

Hoe herken je waterinfiltratie in huis?

Zo herken je waterinfiltratie

Waterinfiltratie blijft meestal lang onzichtbaar. Vooraleer er duidelijke signalen zijn van vocht in huis, heeft het water al enige tijd schade toegebracht aan de muren van je woning. Bij elke vorm van waterinfiltratie treden de volgende signalen mogelijk op:

  • Een doffe, muffe geur die er eerder niet was
  • Het deel van de muur getroffen door waterinfiltratie voelt kouder aan
  • Schimmelvorming is een typisch signaal van waterinfiltratie
  • Vochtplekken eenmaal de bakstenen verzadigd zijn met vocht

Waterinfiltratie langs de bodem

Is het water geïnfiltreerd via de bodem, opstijgend vocht dus, dan komen daar nog enkele specifieke symptomen bij. Opstijgend vocht kan – in het slechte geval – tot ongeveer anderhalve meter hoogte op de muur verschijnen. Vooraleer je vochtplekken ziet, zijn er enkele andere signalen die waterinfiltratie verraden:

  • Loskomende plinten
  • Welvingen onderaan de muur
  • Loskomend behang
  • Afbladderende verf
  • Pleisterwerk dat verkleurt of afbrokkelt
  • Salpetervorming, een witte, poederige stof, op de muren als gevolg van een chemische reactie veroorzaakt door mineralen uit het grondwater

Waterinfiltratie door doorslaand vocht

Water kan ook langs de gevel, het dak of de ramen binnendringen. In dat geval moet je op zoek naar andere signalen

  • Een muffe geur op zolder
  • Houtwerk van kozijnen of deuren voelt week aan
  • Pleisterwerk, verf of behang ziet er anders uit rondom het raam
  • Scheurtjes in de bakstenen of voegen van de gevel
  • Het kozijn van het raam sluit niet goed meer aan
  • Een defecte of opgestopte dakgoot
  • Lekkages langs afdichtingen

Vochtbestrijding nodig aan uw woning? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis plaatsbezoek

Waterinfiltratie langs de kelder: een vaak voorkomend probleem

Één ruimte is nog gevoeliger voor waterinfiltratie dan alle andere: de kelder. Deze kamer wordt omringd door vochtige ondergrond en doorgaans zijn er geen ramen, waardoor de luchtvochtigheid er hoog is. Het ideale scenario voor waterinfiltratie en schimmelproblemen dus. In een kelder is het eigenlijk een kwestie van tijd vooraleer water naar binnen infiltreert. In kelders moet je daarom extra waakzaam zijn en actief naar sporen van vocht zoeken. Hoe sneller je vocht in de kelder behandelt, hoe makkelijker en goedkoper de vochtbestrijding zal zijn.

Vochtbestrijding prijzen behandelingen

Solusio pakt alle vormen van waterinfiltratie aan en verjaagt vocht uit je woning

Om waterinfiltratie te snel af te zijn, moet je een vochtexpert inschakelen. De vakmannen van Solusio komen graag bij je langs om de waterinfiltratie in huis grondig te onderzoeken. We gaan na hoe het vocht je woning precies is binnengekomen en stellen vervolgens een gepast behandelplan op. Nadat wij het probleem hebben aangepakt, is je huis terug vrij van waterinfiltratie. Benieuwd naar meer? Neem vandaag nog contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Contacteer ons voor meer info

Nieuwescheldestraat 1-3
9052 Zwijnaarde

Stuur ons een bericht