Wat is huiszwam en hoe bestrijd je huiszwam?

Last van huiszwam

De huiszwam is een vervelend beestje. Huiszwammen planten zich razendsnel voort en tasten de muren en houten constructies van je woning aan. Huiszwammen duiden op een onderliggend vochtprobleem. Naast het weghalen van de huiszwam, moet daarom ook dat vocht aangepakt worden.

Wat is die huiszwam precies? En hoe kan je de huiszwam bestrijden? We geven je hieronder een antwoord op al je vragen.

Wat is huiszwam?

Huiszwammen zijn een soort zwam die in vochtige huizen kan ontstaan. Dit soort zwam is een soort schimmel en gedraagt zich ook als een schimmel. De huiszwam kan behoorlijk groot worden en herken je aan het roodbruine vruchtlichaam. Rond dat centrale gedeelte zie je witte schimmeldraden. Dat is de manier waarop de huiszwam zich voortplant. En dat kan behoorlijk snel gaan!

Huiszwammen kunnen overal voorkomen, maar hechten zich vooral op houten oppervlaktes. Dat is hun voornaamste voedingsbron. Meestal gaat het om houten steunbalken, maar ook vloeren, deuren, trappen en meubels kunnen aangetast worden door de huiszwam. Verder heeft de huiszwam ook water nodig. Daarom wijzen huiszwammen meestal op een vochtprobleem.

Hoe ontstaat huiszwam?

Huiszwammen hebben dezelfde oorzaak als schimmels. Het onderliggende probleem is namelijk hetzelfde: vocht in huis. Huiszwammen hebben vocht nodig om te kunnen groeien. Zie je huiszwammen opduiken in je woning, dan mag je ervan uitgaan dat je op die plek met een vochtprobleem te maken hebt.

Huiszwammen zal je dan ook het vaakst tegenkomen in vochtige ruimtes. Het gaat dan om de kelder, waar condens én opstijgend vocht de huiszwam met zich mee kunnen brengen. Maar ook in badkamers en keukens, waar eveneens snel condens ontstaat, kan je met de huiszwam te maken krijgen. In andere ruimtes is opstijgend vocht of doorslaand vocht meestal de boosdoener.

Hoe bestrijden wij huiszwam?

Bij Solusio bestrijden we huiszwammen met professionele middelen. Er zijn heel wat doe-het-zelf-middelen op de markt, maar die zijn niet sterk genoeg om de schimmeldraden die zich in het bouwmateriaal bevinden ook echt te doden. Je doet daarom beter een beroep op een vakkundige expert.

Bovendien moet ook de oorzaak van het vochtprobleem aangepakt worden. Dat betekent dat vochtbestrijding altijd aan de orde is wanneer we het over het bestrijden van huiszwammen hebben. Enkel zo kunnen we de huiszwammen écht uit je woning verdrijven. Indien het vochtprobleem niet aangepakt wordt, kunnen ze terugkomen.

Hoe vocht in huis aangepakt wordt, hangt af van de oorzaak van het vochtprobleem. Gaat het om opstijgend vocht, dan volstaat een muurinjectie meestal. Ventilatiesystemen kunnen dan weer condens vermijden en een gevelimpregnatie is nodig om doorslaand vocht een halt toe te roepen. Voor huiszwam in de kelder hebben zullen we vaak een kelderdichting moeten toepassen.

Waarom moet je huiszwam bestrijden?

Huiszwammen zijn niet alleen lelijk, ze vormen ook een gevaar voor je woning en je gezondheid. De vochtige omgeving waarin de huiszwam gedijt, is allesbehalve gezond. En je verblijft natuurlijk liever niet in een ongezonde leefomgeving.

Maar huiszwammen tasten ook je woning aan. De schimmeldraden waarmee de huiszwam zich verspreidt, kunnen zich diep in het hout nestelen. Wanneer huiszwammen niet aangepakt worden, kunnen die schimmeldraden de kern van het hout bereiken. Zo komt de stabiliteit van het hout in het gedrang. Dat is niet zonder gevaar. Die schimmeldraden mag je overigens niet onderschatten, ze kunnen zelfs beton en cement doorboren.

Wat is de kostprijs van huiszwambestrijding?

Het is moeilijk om een prijs te plakken op huiszwambestrijding. Dat komt omdat elke huiszwambestrijding er anders uitziet. Natuurlijk halen we altijd de huiszwam weg, maar, zoals we eerder zeiden, moet ook het onderliggende vochtprobleem aangepakt worden.

De prijs van vochtbestrijding loopt enorm uiteen. De goedkoopste manier om vocht te bestrijden is een muurinjectie, maar die methode is enkel efficiënt bij lokaal, opstijgend vocht. In andere gevallen zijn andere behandelingen nodig, zoals een gevelimpregnatie, een kelderdichting of de installatie van een ventilatiesysteem.

Om die reden bieden we een gratis vochtanalyse aan. Zo kunnen we onderzoeken waar het vochtprobleem, en de bijhorende huiszwammen, precies vandaan komen. Enkel zo kunnen we garanderen dat de huiszwam niet meer zal terugkeren.

Solusio maakt komaf met huiszwam in je woning

Huiszwammen zijn vervelende, ongewenste gasten. Bij Solusio weten we hoe we huiszwammen uit je woning kunnen verwijderen. Onze behandelingen zijn professioneel en efficiënt. We verdelgen niet alleen de huiszwam, maar zorgen er ook voor dat de onderliggende oorzaak aangepakt wordt. Alleen dan ben je er zeker van dat de huiszwam nooit meer zal terugkeren.

Heb je last van huiszwammen in je woning? Solusio bestrijdt huiszwam voor eens en voor altijd. Contacteer ons vandaag nog voor een afspraak!

Contacteer ons voor meer info

Nieuwescheldestraat 1-3
9052 Zwijnaarde

Stuur ons een bericht