Vocht in de schouw? Oorzaken en oplossingen

Vocht in de schouw

Vocht in de schouw is een vaak voorkomend probleem. Er zijn verschillende oorzaken, maar de gevolgen zijn dezelfde: onstabiele muren en een schoorsteen met instortingsgevaar. Vermoed je dat je last hebt van vocht in de schouw? Dan moet je de hulp van een professionele vochtbestrijder inschakelen.

Hoe herken je vocht in de schouw? En waarom moet je het probleem professioneel laten aanpakken? Je leest het hier.

Hoe ontstaan vochtproblemen in de schouw of schoorsteen

Vocht in de schoorsteen ontstaat in het merendeel van de gevallen door de regen. Oude schoorstenen worden na verloop van tijd poreus. De bakstenen nemen na jarenlange blootstelling aan de weersomstandigheden makkelijker water op. Er ontstaan ook kleine scheurtjes in de bakstenen waarlangs water kan binnendringen in de schouw.

Maar het probleem kan ook langs binnen ontstaan. Bij de verbranding komen namelijk verschillende gassen vrij. Wanneer die niet op de juiste manier afgevoerd worden, kan er condens ontstaan in de schouw. Die waterdruppels dringen dan van binnenuit in de bakstenen van de schoorsteen. Met alle gevolgen van dien.

Wat is het gevaar van vocht in de schouw?

Vocht in de schouw is niet zonder gevaar. Integendeel. Wanneer zich vocht ophoopt in de bakstenen van de schouw, wordt die schouw minder stabiel. Vochtige bakstenen verliezen namelijk hun stevigheid en brokkelen makkelijker af. Wordt het vocht in de schoorsteen niet behandeld, dan kan het zich verder uitbreiden en ook de omringende muren aantasten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Maar dat is niet alles. Vocht brengt namelijk schimmels met zich mee. In de schouw zijn die schimmels niet zichtbaar en dat maakt ze extra gevaarlijk. Ze krijgen vrij spel en kunnen zich razendsnel voortplanten. Dat beïnvloedt ook de luchtkwaliteit. De giftige sporen, die schimmels produceren, zijn namelijk schadelijk voor je gezondheid. Wanneer je ze inademt, ondervind je klachten aan de luchtwegen.

Hoe herken je vocht in de schoorsteen?

Vochtproblemen zijn makkelijk te herkennen, als ze eenmaal zichtbaar zijn. Maar dan is het eigenlijk al te laat. Vochtplekken op de muren of op de schoorsteen wijzen op vochtproblemen die al even aan de gang zijn. Enkel wanneer de bakstenen al helemaal verzadigd zijn met vocht, komen de vochtplekken aan de oppervlakte tevoorschijn.

Verder kan je vocht ook opmerken aan afbladderende verf, loshangend behang en losse plinten. Het eerste signaal van een vochtprobleem is echter een muffe, doffe geur. Merk je die op en zie je geen vochtplekken, dan neem je beter contact op met een professionele vochtbestrijder.

Waarom een expert inschakelen voor vocht in de schouw?

Vochtproblemen zijn ernstige problemen. Onbehandeld kan het vocht in je schouw lelijk huishouden en blijvende schade aan de structuur van je woning veroorzaken. Met vocht verzadigde bakstenen in de schouw verliezen hun stabiliteit en dat brengt gevaarlijke situaties met zich mee.

Vermoed je dat je vocht in de schouw hebt? Dan raden we je aan om meteen een vochtexpert te contacteren en een vochtbehandeling te starten. Enkel zo kan je de stabiliteit van je schouw en bijgevolg je woning veiligstellen.

Vochtbestrijding begint met een vochtdiagnose

Elke professionele vochtbestrijder neemt de tijd om het probleem grondig te onderzoeken. Dat gebeurt tijdens een vochtdiagnose. Om een efficiënte behandeling te kunnen opstarten, moet de oorzaak van het vocht in de schouw achterhaald worden. Elke oorzaak vraagt namelijk om een andere behandelmethode.

Hoe kan het vocht in de schouw bestreden worden?

In het beste geval volstaat een muurinjectie. We boren dan gaten in de aangetaste delen van de schouw die we opvullen met een vochtwerend middel. Eenmaal uitgehard is je schouw verlost van het vochtprobleem.

Ligt de oorzaak van het vocht in de schouw bij de schoorsteen zelf? Dan zorgen we ervoor dat de gassen op een goede manier afgevoerd worden. We maken de schoorsteen gas- en waterdicht. Condens kan zich dan niet langer vormen.

Solusio verlost je schouw van vochtproblemen

Onze experten van Solusio kennen vochtproblemen in al hun vormen. Heb je last van vocht in de schouw? Contacteer ons dan voor een gratis en vrijblijvende vochtanalyse. We komen dan langs om na te gaan of de schouw inderdaad vochtig is en we zoeken naar de oorzaak van het vochtprobleem. Zo kunnen we de juiste behandeling voorstellen en is je schouw snel terug vochtvrij. Contacteer ons vandaag nog voor een afspraak!

Contacteer ons voor meer info

Nieuwescheldestraat 1-3
9052 Zwijnaarde

Stuur ons een bericht