www.solusio.be

Huiszwam bestrijden: methodes en prijzen

Last van huiszwam

Heb je last van huiszwammen in je woning? Dan moeten die natuurlijk weggehaald worden. Maar er is meer aan de hand. Huiszwammen wijzen op serieuze vochtproblemen die al ver gevorderd zijn. Naast de huiszwam bestrijden zal je dus ook het vocht moeten aanpakken. Maar welke verschillende methodes worden daarvoor gebruikt? En hoeveel kost de bestrijding van huiszwammen en schimmel?

Hoe herken je de huiszwam in je woning?

Huiszwammen zijn makkelijk te herkennen, maar je ziet ze wel enkel wanneer het vruchtlichaam helemaal ontwikkeld is. Het is namelijk moeilijk om huiszwammen in een beginfase te herkennen. De schimmelsporen kan je amper waarnemen met het blote oog. Maar wat je niet kan zien, kan je wel ruiken. Huiszwammen, hoe klein ook, brengen namelijk meteen een bepaalde geur met zich mee.

Hoe kan je de huiszwam herkennen? Meestal gaat het om een soort bruine, licht bolvormige lagen die op elkaar gestapeld zijn. Langs die bruine kwabben zie je witte randen. De huiszwam kan bovendien behoorlijk dik worden. Tot slot zie je langs de huiszwammen fijne, witte schimmeldraden hangen.

Hoe komt de huiszwam in je woning terecht?

Een huiszwam verschijnt niet zomaar in je woning. Er is altijd een achterliggend vochtprobleem in het gebouw aanwezig. Huiszwammen hebben namelijk vocht nodig om te kunnen groeien. Dat vocht kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is condens de boosdoener. Dat vochtprobleem treedt op in ruimtes die onvoldoende geventileerd worden.

Anderzijds kunnen ook opstijgend vocht of doorslaand vocht de bron van het probleem vormen. In elk geval gaat het bij huiszwammen om vochtproblemen die al even genegeerd werden. Verder werken ook een gebrekkige isolatie, weinig licht en een te hoge luchtvochtigheid de vorming van huiszwammen in de hand. Zwammen zullen zich bovendien bijna altijd hechten aan houten balken of houten vloeren.

Vooral kelders en kruipruimtes zijn gevoelig voor huiszwammen. De luchtvochtigheid is er namelijk hoog, er komt geen natuurlijk licht binnen en er zijn houten structuren aanwezig. De ideale broeihaard voor zwammen natuurlijk. Ook zolders, badkamers, keukens, bergruimtes en tuinhuizen vormen een goede voedingsbron voor huiszwammen.

Vochtbestrijding of huiszwambestrijding nodig in huis? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis vochtdiagnose

Waarom moeten huiszwammen aangepakt worden?

Huiszwammen groeien doorgaans op hout. Het vochtige hout wordt zo nog verder aangetast en gaat sneller rotten. De schimmeldraden kunnen namelijk tot diep in het hout doordringen. Maar vochtproblemen op zich zijn ook bijzonder schadelijk. Vochtige bouwmaterialen worden week, broos en verliezen hun stevigheid. Zo komt de stabiliteit van je woning in het gedrang.

Vocht, huiszwammen en schimmels gaan hand in hand. Schimmels planten zich voort met schadelijke sporen die klachten aan de luchtwegen kunnen veroorzaken. Huiszwammen pak je dus beter snel aan, want het onderliggende vochtprobleem wordt alleen maar groter hoe langer je wacht met de behandeling. En dat komt de gezondheid van jou noch van je woning ten goede.

Hoe moet je de huiszwam bestrijden?

Zelf huiszwammen bestrijden werkt niet. Er zijn wel degelijk middeltjes op de markt die beweren huiszwammen te kunnen verjagen uit je huis, maar dat is helaas slechts gedeeltelijk waar. Die middeltjes halen enkel de zwam aan de oppervlakte weg. De schimmeldraden blijven echter in het hout zitten en na verloop van tijd komen de huiszwammen gewoon terug.

Het is boven alles vooral belangrijk om de achterliggende vochtproblemen erg grondig aan te pakken. Enkel zo kan huiszwambestrijding succesvol zijn. Bovendien gebruiken professionele verdelgers, zoals de experten van Solusio, professionele middelen.

Wat kost huiszwambestrijding?

Hoeveel huiszwambestrijding komt, hangt af van de omvang van het vochtprobleem. We kunnen je pas een offerte bezorgen na een grondige inspectie. Enkel dan kunnen we met zekerheid zeggen wat de oorzaak van het vochtprobleem is en hoe we het kunnen aanpakken. Dat kan behoorlijk verschillend zijn.

  • Gaat het om opstijgend vocht? Dan is muurinjectie nodig, of mogelijk een onderkapping van de muur.
  • Is condensatie de stoorzender? Dan dringt zich een ventilatiesysteem op.
  • Bevinden de huiszwammen en het vocht zich in de kelder? Dan zal een kelderdichting en eventueel kelderventilatie het probleem verhelpen.

De oorzaak van het probleem bepaalt de behandeling. En elke behandeling heeft een ander prijskaartje. Neem daarom contact met ons op zodat we een juiste diagnose kunnen stellen.

Solusio bestrijdt huiszwam in je woning

Heb je te kampen met huiszwam? Dan is het belangrijk om snel in actie te schieten. Hoe sneller je een expert laat langskomen om de huiszwam te bestrijden, hoe makkelijker ze weg te krijgen zijn. Het is echter vooral belangrijk om ook de oorzaak van het probleem aan te pakken.

Solusio helpt je om vocht en huiszwammen te bestrijden. Zo woon je in een gezonde leefomgeving en voorkom je schade aan je woning. Contacteer ons voor vrijblijvend advies en maak een afspraak.

Contacteer ons voor meer info

Nieuwescheldestraat 1-3
9052 Zwijnaarde

Stuur ons een bericht