www.solusio.be

Hoe gevaarlijk is de huiszwam?

Last van huiszwam

Huiszwammen kunnen voor flink wat schade in je woning zorgen. De zwammen hechten zich namelijk tot diep in het bouwmateriaal vast met hun schimmeldraden. Ook voor je gezondheid zijn huiszwammen allesbehalve optimaal. Bestrijden dus. Maar hoe doe je dat precies? We delen hieronder graag onze expertise.

Vochtbestrijding nodig aan uw woning? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis plaatsbezoek

Wat is de huiszwam precies?

De huiszwam is een vervelende gast in woningen die met vochtproblemen kampen. Aan de oppervlakte lijkt de huiszwam een gewone zwam, maar via schimmeldraden is de schimmelzwam tot diep in het bouwmateriaal verankerd. De huiszwam verspreidt zich door de woning met giftige sporen en vereist professionele behandelmethodes. Daar kunnen we je bij Solusio mee helpen.

Hoe gevaarlijk is de huiszwam?

Huiszwammen zijn niet alleen lelijk, ze zijn ook gevaarlijk. Niet alleen voor je gezondheid, maar ook voor je woning. Allereerst moet je de huiszwam zo snel mogelijk aanpakken om ziekte te voorkomen. Huiszwammen zijn namelijk bijzonder schadelijk voor je gezondheid. Ze planten zich voort met giftige sporen. Wanneer je die sporen inademt of je de huiszwammen aanraakt, krijg je mogelijk gezondheidsklachten. Huidirritatie, jeuk en eczeem komen vaak voor, net als klachten aan de luchtwegen.

Maar daar stopt het helaas niet. De huiszwam nestelt zich stevig vast in de bouwmaterialen met schimmeldraden. Die kunnen tot diep in hout of bakstenen doordringen. Dat maakt het niet alleen moeilijk om huiszwammen voor eens en voor altijd te verjagen uit je woning, maar het is ook schadelijk voor je woning zelf. De schimmeldraden tasten namelijk het bouwmateriaal aan. Dat zorgt ervoor dat de muren minder stabiel zijn en het bevordert ook doorslaand vocht. Metsel- en voegwerk zijn extra gevoelig voor die schimmeldraden. Het is dus opletten geblazen.

Vochtbestrijding nodig aan uw woning? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis plaatsbezoek

De huiszwam is bijzonder gevaarlijk voor hout

De huiszwam is overal gevaarlijk, maar wanneer de zwam in contact komt met hout, moet je extra alert zijn. Hout, en dan vooral vochtig hout, is de ideale broeihaard voor huiszwammen. Vochtig en rottend hout bevat alle voedingsstoffen die huiszwammen nodig hebben. En dan schieten die zwammen letterlijk als paddenstoelen uit de grond.

Hout zit in zowat elke woning verwerkt. In oude huizen moet je het meest opletten, want daar zit er heel wat hout verwerkt als steunbalken. In de dakconstructie en de kruipkelder zit ook veel hout. Controleer ook je houten raamkozijnen en deuren. Je verwacht er misschien geen zwammen, maar ze kunnen er zich eveneens hechten. Vaak gaan gewone schimmels vooraf aan de vorming van huiszwammen.

Wanneer de huiszwam zich genesteld heeft in een dragende houten constructie, moet je altijd zo snel mogelijk in actie schieten. De schimmeldraden kunnen zich tot in de kern van het hout verspreiden, met stabiliteitsproblemen tot gevolg.

Vochtbestrijding prijzen behandelingen

Hoe kan je de gevaarlijke huiszwam bestrijden?

De experts van Solusio weten hoe je met huiszwammen moet omgaan. Het is belangrijk om de plaag heel grondig aan te pakken, met professionele middelen. Dat doe je beter zo snel mogelijk, want eenmaal de huiszwammen binnengedrongen zijn in je woning, kunnen ze zich makkelijk naar andere vochtige plekken verspreiden. Dan wordt het alleen maar moeilijker en duurder om de huiszwam te behandelen.

Onze vakmannen zullen altijd grondig nagaan of er ook op andere plekken in de woning sprake is van huiszwammen, schimmels of vochtproblemen in vroege stadia, die je misschien zelf nog niet had opgemerkt. Met het blote oog kan je die soms niet zien. Die vochtproblemen, die ten grondslag liggen aan het huiszwamprobleem, moeten natuurlijk ook aangepakt worden. Doe je dat niet, dan komen de huiszwammen gewoon opnieuw terug.

Eerst zullen we dan de huiszwammen zelf onderzoeken en behandelen. Hoe we dat doen, hangt af van de omvang van de huiszwamplaag en van het onderliggende bouwmateriaal.

Kan je zelf de huiszwam verwijderen uit je woning?

In doe-het-zelfzaken kan je makkelijk middeltjes kopen om huiszwammen te verwijderen. Die zullen tot op zekere mate effectief zijn. Je kan er de schimmelzwammen zelf mee weghalen en de oppervlakte van het aangetaste bouwmateriaal behandelen. Helaas zullen die middeltjes niet voldoende sterk zijn om de dieper gelegen schimmeldraden te bereiken. Ook bestrijdingsmiddel op grootmoeders wijze, zoals azijn of zelfs petroleum, zullen niet diep genoeg binnendringen.

Het is daarom belangrijk om een professional in te schakelen. Vakmannen beschikken over professionele apparatuur en gebruiken middelen die wel tot diep in het bouwmateriaal doordringen. Zo kunnen de huiszwammen bestreden worden met garantie, zodat ze nooit meer terugkeren. Voor schimmelproblemen geldt overigens hetzelfde.

Solusio bestrijdt de huiszwam in jouw omgeving

Heb je in jouw woning te kampen met de huiszwam? Dan schiet je beter zo snel mogelijk in actie. De experts van Solusio komen graag bij je langs voor een vrijblijvende inspectie. Zo kunnen we onderzoeken waar die huiszwammen precies vandaan komen en hoe we ze voor eens en voor altijd kunnen uitroeien. Onze professionele aanpak en expertise staan garant voor een gezonde leefomgeving. Neem vandaag nog contact met ons op.

Contacteer ons voor meer info

Nieuwescheldestraat 1-3
9052 Zwijnaarde

Stuur ons een bericht